Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha találok egy régi pénzt és...

Ha találok egy régi pénzt és elakarom passzolni, akkor én bűnöző vagyok?

Figyelt kérdés
Sokat hallottam,hogy ezek a kincsek a magyar állam tulajdonai!Na de mégis az én földemen van.Na meg a gaz is az kié?

2014. máj. 1. 17:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Ami a fold alatt van (asvanykincs, regiseg), az bizony az allame. Egy darab regi penzert viszont senki nem fog elovenni, hogy hol szerezted, hiszen akar az utcan is talalhattad.

Hogy a gazt hogy keverted ide, azt valoszinuleg magad sem tudod.

2014. máj. 1. 19:04
 2/7 anonim ***** válasza:

Gondolom úgy jött a gaz, hogy az is a földben nő tehát az is az államé:D

Tetszik a gondolatmenet

2014. máj. 1. 19:24
 3/7 anonim ***** válasza:

"Sokat hallottam,hogy ezek a kincsek a magyar állam tulajdonai!Na de mégis az én földemen van."

Erről a 2001. évi LXIV. törvény ( [link] ) és a 18/2001 (X. 18) NKÖM rendelet (ftp://witch.pmmf.hu:2001/Tanszeki_anyagok/Mernok%20Tovabbkepzo%20Kozpont/muszakiellenor/regebbitanfolyamok/2011_tavaszi_tanfolyam/jegyzetek/jogszab-nem%20friss_2009marc/jogszabalyok/miniszt/18_2001_NK%D6M.pdf ) rendelkezik.

Összefoglalva: "csak a nyilvántartott régészeti lelőhelyeken kívül folytatható, a föld tulajdonosának, vagy használójának egyetértésével, 1711 utáni emlékek felderítése és összegyűjtése céljából. Ha eközben véletlenül régészeti leletnek számító tárgy kerül elő, akkor a tevékenységet ott fel kell függeszteni, a lelőhelyet az alább ismertetett módon dokumentálni, a leletet pedig be kell jelenteni a területileg illetékes múzeumnak. A régészeti leletnek nem minősülő, kis értékű, gazdátlan tárgyakat legálisan megtarthatjuk, a nagy értékű, 1711 utáni kincsleletet, valamint az olyan tárgyat, amelynek jelenlegi tulajdonosa beazonosítható, be kell jelenteni a jegyzőnek."

Forrás: [link]

2014. máj. 1. 21:34
 4/7 A kérdező kommentje:
Így van a csóró paraszt talál egy értéket,már elveszik tőle,ha meg nem vágja,írtja ki a gazt még meg is büntetik.Most utoljára egy páncéltörő lövedéket találtam,na az kié?Ha nem jelentem be akkor lőszerrel való visszaélés:).Iszonyú sok gépfegyver skulót is találtam a tanyánkon,na de ahányszor találok egyet,hívjam a tűzszerészeket?Krajcárokat találtam,azt viszik is,ha fémdetektorral átszaladnak rajta!...
2014. máj. 1. 21:42
 5/7 A kérdező kommentje:
Na egymásra írtunk,de értem mit mondasz!
2014. máj. 1. 21:44
 6/7 anonim ***** válasza:

"Ha találok EGY régi pénzt..."

Ugyan már, ne csinálj belőle problémát, ha nem egy láda, sok milliót érő kincsről van szó.

És nem vagy bűnöző, mint pl. a sokezernyi, milliókat eltitkoló adócsaló.

2014. máj. 1. 22:21
 7/7 anonim ***** válasza:

"Így van a csóró paraszt talál egy értéket,már elveszik tőle"

Nem, nem veszik el.

Ha nem régészeti lelet, nem 1711 előtti, illetve nem nagy értékű, megtarthatod.

Ha nem régészeti lelet, nem 1711 előtti, de nagyértékű, és nem azonosítható be a tulajdonosa, megtarthatod.

Ha nem régészeti lelet, nem 1711 előtti, de nagyértékű és beazonostható a tulajdonosa (például egy katonaládányi arany, amin az egyik szomszédod neve szerepel), akkor azt be kell jelentened a jegyzőnél - ezzel megakadályozandólag a lopásokat.

Ha régészeti leletet találnál, a további kutakodást fel kell függeszteni, és jelenteni kell a területileg illetékes múzeumnak - ezzel megakadályozva azt, hogy véletlenül egy régészeti leletet semmisíts meg/tegyél kárt benne.

"Most utoljára egy páncéltörő lövedéket találtam,na az kié?"

Hívd fel a rendőséget, majd ők kiküldik a tűzszerészeket, nehogy valami gond legyen.

"Ha nem jelentem be akkor lőszerrel való visszaélés"

Meg az életeddel (a családod, a szomszédod életével) való játék.

"Iszonyú sok gépfegyver skulót is találtam a tanyánkon,na de ahányszor találok egyet,hívjam a tűzszerészeket?"

Hívd ki egyszer, és egyszer átellenőrzik az egész terepet.

"Krajcárokat találtam,azt viszik is,ha fémdetektorral átszaladnak rajta!"

Nem fogják elvinni.

2014. máj. 2. 01:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!