A tehén folyamatosan ad tejet?
Tehát nemcsak akkor ad tejet, ha borja van? Ugyanis volt egy vita arról, hogy az ember az egyetlen olyan élőlény, aki más élőlény anyatejét fogyasztja.
Én úgy gondolom, hogyha a tehén nemcsak akkor ad tehet, ha borja van, az azt jelenti, hogy amikor nincs borja, nem nevezhetjük anyatejnek.
Tehát az a tej nem anyatej, hanem egy haszonállatból kinyert élelmiszer.
Nem, a tehén akkor ad tejet, ha borja van.
Azonban, ahogy az embernél is, a tehénnél is jelentősen elnyújtható a tejkiválasztás, ha folyamatosan fejjük. De nem a végtelenségig (bár hormonokkal még tovább nyújtható).
Úgyhogy de - a tej anyatej.
Érdekes logika.
A málnaszörp attól még málnaszörp marad, hogy nem iszod, hanem mondjuk fúró-vágó hűtőfolyadéknak használod. :)
A tehén sem változtatgatja a tej összetételét aszerint, hogy boci áll oda szopizni, vagy fejőgépre kötik.
Igen, átlagosan kb. 300 napig tejel egy tehén. És ebből az első héten termeli az úgynevezett föcstejet, amit mi emberek nem fogyasztunk, csak a borjak. Ez tele van számukra hasznos vitaminokkal, ez alapozza meg az immunrendszerüket.
Egyébként szerintem semmi gond nincs a tejjel. Én szeretem, a tejtermékeket meg mégjobban. Főleg a sajtokat. Pontos adatokat nem tudok, hogy melyiknek milyen a beltartalmi értéke, de úgy tudom a juh és kecsketej kedvezőbb összetételű, mint a tehéntej. Egyébként ha elmész a boltba, és találsz, látod az árán is. Sokkal drágább. Múltkor volt szerencsém kecskesajthoz, és meglepődtem, hogy nem csak a könyvek szerint finomabb, hanem tényleg. Sokkal ízletesebbnek éreztem.
A kecsketejnek van egy jellegzetes szaga és íze, amit én nem igazán bírok. A nagyüzemi tejtermelésről meg annyi rosszat olvastam már, hogy sokszor elgondolkodom
- nagy tejivó lévén -, hogy vissza kéne venni a tejfogyasztásból (napi majdnem 1 liter).
Nyilván jobb annak a tehénnek a teje, aki a legelőn legelészik egész nap és nem kínozzák halálra, hogy minél többet termeljen, nem kap antibiotikumokat stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!