Matematika rejtvény?
Az erdőgazdaság elhatározza, hogy egy erdőből fenyőfákat vágnak ki. A környezetvédők hatalmas tiltakozásokba kezdenek, mire a gazdaság vezetője a következőkkel igyekszik megnyugtatni őket: "Az erdő 99%-a fenyőfákból áll, a favágás után az erdő 98%-a még mindig fenyő lest."
Az erdő hány százalékát akarják kivágni?
A kettes válaszoló nem tudom, mire gondol.
De az elsőnek van igaza. A felét, hiszen a nem fenyőfák részaránya, ami 1%, csak úgy nőhet a duplájára, ha a teljes erdő mérete a felére csökken.
Szóval az erdőgazdaság palira akarja venni a környezetvédőket, aki remélhetőleg azért tudnak számolni.
Azért vegyük elő az algbrát is. Legyen az erdőben „n” darab fa. Legyen „f” darab fenyőfa. Az erdőben tehát (n-f) darab más fa van.
Tudjuk, hogy:
f / n = 0,99
Tehát:
f = 0,99 * n
Oké. Vágjunk ki „k” darab fenyőfát. Mi a kivágott fák arányát keressük, azaz a k/n -et.
A fenyők száma így (f-k) lesz. A fák száma (n-k) lesz. Ismert ezek aránya is:
(f-k) / (n-k) = 0,98
Jó, most helyettesítsük be „f”-et.
(0,99 * n - k) / (n-k) = 0,98
Szorozzunk (n-k)-val, feltételezve, hogy (n-k) <> 0, azaz nem az összes fát vágjuk ki:
0,99 * n - k = 0,98 * (n - k)
Oldjuk fel a jobb oldalon a zárójelet:
0,99 * n - k = 0,98 * n - 0,98 * k
Hozzuk a bal oldalra az n-eket, jobb oldalra a k-kat.
0,01 * n = 0,02 * k
Fejezzük ki ebből k/n -t:
k/n = 0,01/0,02
k/n = 0,5
Tehát a kivágott fák száma a teljes erdő fáinak számának a fele.
Hogyan fog ez történni a valóságban?
Nem csak fenyőt vágnak ki, hanem kb 1%-nyi más fát is - az ellen nem is tiltakoznak!
Kivágják majd' az egész erdőt, maradni fog 49 db fenyő, meg egy másik fajta...
... és a favágás után az erdő 98%-a még mindig fenyő lesz.
:-(
Kedves 5-ös!
Nem érted a feladatot. Csak fenyőt vágnak ki. Így nő a nem fenyők aránya 1%-ról 2%-ra.
Kedves 6-os, Te nem érted.
A MATEMATIKAI rejtvény megoldása már szájbarágósan el lett magyarázva. Kész, nem lehet tovább ragozni.
Én azt írtam le, hogy a valóságban hogy történne.
Vagy nem olvastad el, vagy nem értetted meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!