Honnan tudom eldönteni egy "elkezdetlen" sudokuról, hogy hibás-e? Van alapkövetelménye a megadott x számnak (elhelyezkedés, illetve, hogy mik az adott számok, mennyi van belőlük)?
Nincs konkrét szabály szerintem arra, hogy hogy egy sudoku megoldható-e. Illetve természetesen van: Ha a megoldás során ellentmondásra jutsz, akkor az nem megoldható. De gondolom nem ilyen szabályra gondoltál.
Pont ezért bosszantó, ha elrontod, mert lehet, hogy a 15. beírt számot tetted rossz helyre, de csak a 40. szám beírása után lesz világos, hogy ez így nem jó.
#1 bár nem írt indoklást, de a válasza a helyes irányba mutat. Vannak oldalak, programok, amik generálnak neked megoldható sudokut, illetve vannak oldalak, programok, amik megoldják neked az adott sudokut. Én inkább az elsőre koncentrálnék. Ha van mobiltelefonod, ami képes ilyen-olyan programokat futtatni, akkor biztos, hogy találsz rá sudoku generáló progit. (Pl.: [link] Nem teszteltem, de ezek általában nem csak úgy random működnek, hanem megfelelő algoritmussal generálják őket.)
Amúgy van még egy fontos jellemzője egy normális sudoku táblának, nevezetesen nem csak hogy kell, hogy legyen megoldása, de pontosan egy megoldása kell, hogy legyen. Ugye egy üres 9x9-es lap is lehetne sudoku. Megoldható, de nagyon sok megoldása van, ezért nem jó.
Az újságokban általában nem szokott rossz sudoku lenni. Én legalábbis nem találkoztam ilyennel. (Általában szintén programmal készítik, vagy netről „kölcsönzik” őket.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!