Hogy lesz valakiből a tudományok doktora? Mi van a doktori iskola után? Hogy lesz a doktoranduszból doktor?
Javaslom ezt áttanulmányozásra: [link]
Tanársegédi kinevezéshez nem kell meglennie még a PhD-nak. Ugyanígy a tudományos segédmunkatársi pozícióhoz sem. Ez tuti, mert én is az vagyok, és csak néhány hónap múlva fogok védeni. Amikor kineveztek, akkor abszolutóriumom volt a doktori iskolában.
Hogy valakiből lesz-e tanársegéd vagy sem, az a kapcsolatépítésen múlik. Én az egyetemen, ahová jártam, nem nagyon építettem a kapcsolatokat, és eléggé el is távolodtam az ottani közegtől, témáktól. Más irányba orientálódtam, és most MTA-kutatóintézetben dolgozom. Maradtam a tudományos pályán, csak nem az egyetemi, hanem az akadémiai területen. Tök ugyanaz egyébként, csak annyi, hogy itt nem kell oktatni. (Bár szoktak az kutatóintézeti kutatók is vendégoktatóként dolgozni.)
Tehát a lényeg: ha nem nevezik ki a doktori iskola alatt valamivé a PhD-hallgatót, akkor szó sincs róla, hogy "neki annyi". Én nagyon örülök, hogy nem maradtam ott az egyetemen, mert nem szerettem azt a közeget. Ez tényleg nagyon a szerencsén múlik. Ha valaki nagyon-nagyon akar maradni, mint az én egyik ismerősöm, akkor előbb-utóbb eléri a célját. Ő már a PhD-felvételin azt mondta, hogy ő az egyetemen akar dolgozni. Persze, hogy örültek ennek.
16-os:
Én is megutáltam. Nagy lelkesedéssel és lendülettel kezdtem, a PhD első évétől kezdve tanítottam is, de ahogy egyre jobban megismertem a közeget, a stílust, az emberi kapcsolatokat (nem is tudom melyiket tegyem idézőjelbe, az "emberit" vagy a "kapcsolatokat"...) már irtózom az egésztől. Az abszolutóriumot már megszereztem, de nem biztos, hogy rá tudom szánni magam a disszertáció megírására, megvédésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!