Hogy lesz valakiből a tudományok doktora? Mi van a doktori iskola után? Hogy lesz a doktoranduszból doktor?
A tudományok doktora az tök más, az egy akadémiai "rang". A másik kategória, az meg egyetemi: a phd után leszel ugye dr. de ha elhelyezkedsz egy egyetemen, lehet a státuszod tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár. Így jön sorba.
A másik meg az mta-val kapcsolatos: tudományok doktora, kandidátus és akadémikus.
"A titulus középkori kezdetei óta sokféle értelmezésen és kategorizáláson ment át, ami országonként és egyetemenként változott. Manapság a leggyakoribb doktorátustípusok a következő általános kategóriákba sorolhatók.
Tudományos (akadémiai) doktorátus: a tudományos kutatás elismerését jelképezi. E doktori cím elnyerésének feltétele egy többé-kevésbé szerény bővítése az emberiség tudásának, amit a szakterület más kutatói által elbírált publikációkban tesznek közzé. A cím átnyújtási protokolljának legtöbb helyen utolsó lépése egy téziseket is tartalmazó (disszertáció) benyújtása és annak nyilvános megvédése egy szakbizottság előtt. E kategória legelterjedtebb változata a PhD. Az Európai Unióban törvény biztosítja az egyes országokban megszerzett tudományos doktori cím elismerését az összes többi országban. A klasszikus akadémiai doktori cím (DSc.) hazai elnevezése jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia doktora ("MTA doktora"). (Köznyelvben: "nagydoktor"). Ezt a címet csak PhD. fokozattal rendelkező személy nyerheti el, fokozatszerzését követően minimum öt esztendővel. (Nem ritka, hogy húsz-harminc évbe is beletelik a megszerzése). A DSc. fokozat igen magas tudást tanúsít, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja csak DSc. fokozattal rendelkező személy lehet.
A foglalkozásdoktori cím a jogszabályban meghatározott oklevél megszerzésével járó cím. Magyarországon ilyen az általános orvosok doctor medicinæ universæ (dr. med.), a fogorvosok doctor medicinæ dentalis (dr. med. dent.), a gyógyszerészek doctor pharmaciæ (dr. pharm.), az állatorvosok doctor veterinariæ (dr. vet.) és a jogászok doctor juris (dr. jur.) titulusa.[1]
Az egyetemi doktori cím (dr. univ.) tudományos kutatómunkához kötött, egyetemeken szerzett, akadémia által el nem ismert tudományos fokozat 1983-1993 között, azaz a PhD bevezetéséig.
A tiszteletbeli doktorátus (doctor honoris causa) egy kutató formális kitüntetése egy egyetem által a szakterületén elért kiváló eredményeiért. Lehetséges azonban, hogy a cím nem akadémikus, hanem egyéb eredmények kitüntetésére szolgáljon. A doctor honoris causának nincsenek formális követelményei, viszont legtöbb esetben a kitüntetett munka felér egy standard doktori szinttel."
(wikipedia)
Aki elvégzi a PhD-t (doktori képzés) az megkapja a kisdoktoriját (Magyarországon). Akkor már oda írhatja a neve elé, hogy Dr. és akkor lehet tanársegéd.
Szerintem abszolút nem jelent semmit, hogy a doktori képzés alatt, vagy csak évekkel utána nevezik ki. Ha épp van üresedés és időben lépsz...
Szóval ha már meg van a PhD-d, akkor utána kell tartanod egy magyar és egy idegen nyelvű előadást és írnod egy min. 200 oldalas disszertációt. Ha ez megvan, akkor lehetsz docens.
A nagydoktorit pedig az MTA adományozza, gondolom kiemelkedő tudományos teljesítmény jutalmaként. Ennek birtokában lehetsz professzor, vagyis hivatalosan egyetemi tanár. (De persze már a tanársegédek is tanítanak.)
Van bizony, bár addigra a többség jól benyalja magát az egyetemen, és ott maradhat. Aki itt előttem azt írja, hogy a phd. címtől már vki tanársegéd lesz, az kicsit gondolkozzon már el jobban mit mondott- hogy egyből állása is lesz, ami nem igaz.
Na szóval nyalni ezerrel, akkor lesz állás. (sajnos én sosem tudtam megtenni, ezért vagyok diplomás munkanélküli)
Azt egy szóval sem mondtam, hogy egyből állása is lesz, csak azt, hogy tanársegéd LEHET. Ezzel a végzettséggel meg van rá a képzettsége. Mint ahogy aki elvégzi a BME építészmérnöki kart, az építész lehet. De azt senki sem mondta hogy rögtön kap is állást.
Szövegértés, általános iskola
Mellesleg a kérdezőnek:
Simán lehet, de ez nem jelenti azt, hogy később sem kap állást
"A másik meg az mta-val kapcsolatos: tudományok doktora, kandidátus és akadémikus."
Nincs kandidátus már, az a PhD-nak felelt meg. A tudományok doktora is MTA doktora (DSc) már. MTA doktor csak PhD-val lehet valaki. Akadémikus csak DSc lehet. Kisdoktor a "foglalkozásdoktor" (az nem tudományos fokozat).
Kedves Legutóbbi!
Vicces, hogy válaszoltál, már rég el is feledkeztem erről a kérdésről. :D
Azóta Phd-hallgató lettem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!