Miért van az, hogy az ember nem akar csinálni olyan "űrhajót" ami egyaránt fel és le tud szálni? Mert meg tudnák csinálni!
Csak, mint kiderült, állatira gazdaságtalan. Legalábbis a Space Shuttle úgy, ahogy volt, a Buranról meg tervezésekor már tudták, hogy nem lesz gazdaságos, csak a verseny miatt csinálták. Nem is járt az űrben soha.
Az új, pilóta nélküli űrrepülőgép tervek gazdaságossága is erősen kétséges.
A Grasshoper-féle projektek meg max. a Marson lesznek felszállás-képesek, mármint bolygókörüli pályára jutásig.
Az 1 G már kemény ügy.
#4:
Gyorsan megnéztem, tényleg, egyszer fellőtték. Én csak a siklópróbákról tudtam.
Meg azt, hogy pár évig rohadgált, aztán agyoncsapta a ledőlő hangár nyolc munkással együtt. Csúnya búcsúzás.
A fő probléma az üzemanyag tömege. Nagyobb mennyiségű üzemanyag nagyobb tömeg, viszont a nagyobb tömeg gyorsításához több üzemanyag kell, ami tovább növeli a tömeget, stb., ördögi kör.
A jelenlegi hordozórakéták is csak úgy működőképesek, ha a kiürült szakaszokat eldobálják útközben, hogy csökkentsék a tömeget. Ezt úgy lehetne kikerülni, ha hatékonyabb meghajtást alkalmaznának, tehát kisebb tömegű üzemanyag is tudna megfelelő ideig megfelelő tolóerőt biztosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!