Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehet az hogy, a Föld...

Tamas2000 kérdése:

Hogy lehet az hogy, a Föld magja olvatt maratt?

Figyelt kérdés

2014. febr. 11. 20:30
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem az is megszilárdul, mire megtanulsz helyesen írni...

Egyébként azért, mert egyrészt elég nagy tömegű ahhoz, hogy még nem tudott kihűlni, ebben közrejátszik a kérge és a légköre is, amely hőszigetelő rétegként fogja vissza a belső hőjét. Másrészt a magjában lévő radioaktív elemek (urán, tóium, stb.) bomlási hője folyamatosan fűti.

2014. febr. 11. 20:40
 2/4 A kérdező kommentje:
Bocs, de roszul tudod amíg nem voltam fent a az oldalon azon gondolkotam miért maradt forró a mag és arra jöttem rá hogy a Föld gravitációja az oka a grvavitáció álandóan nyomja össze a bolygót a nyomás hatására keletkező hő tartja forrón a magot ezért van hogy a Mars magja kihült mert kicsi volt és ezért forró a jupiter.
2014. febr. 16. 10:24
 3/4 anonim ***** válasza:

A Mars távolabb van a Naptól, mint a Föld. Amikor a naprendszerben létrejött a Nap és beindult benne a magfúzió folyamata, akkor a sugárnyomás "kifújta" a maradék anyagot. Ebből jöttek létre a bolygók. A nehezebb elemek, mint pl. a vas, arany, ólom, és a hasadóanyagok hamarabb váltak szilárd halmazállapotúvá, a magasabb olvadás- és forráspontjuknak köszönhetően, ezért ezekből jöttek létre a kőzetbolygók. Minél kijjebb megyünk a Naprendszerben, annál könnyebb elemekkel találkozunk. A Jupiter-típusú bolygók szinte mind hidrogénből, héliumból, vagy a hidrogén valamely gáz halmazállapotú vegyületéből állnak (metán, ammónia, stb.).

A Földbe még jutott elegendő urán meg egyéb hasadóanyag ahhoz, hogy fenn tudja tartani a bolygó magjának magas hőmérsékletét, a Marsba azonban már nem. A Mars jóval kisebb tömegű mint a Föld, ebben igazad van, ez is közrejátszik abban, hogy az már kihűlt, míg a Föld még nem - de nem ez az egyetlen oka a dolognak. Lásd a Merkúrt és a Vénuszt, feltehetően mindkettő olvadt maggal rendelkezik (bár valószínűleg mindkettő életútja gyökeresen eltért a Földétől), pedig mindkettő kisebb a Földnél, a Merkúr még a Marsnál is lényegesen kisebb méretű. Ellenben a tömege kábé fele a Marsénak (a sűrűsége jóval nagyobb).

Hidd csak el, nem kizárólag amiatt van olvadt állapotban a Föld magja és a Marsé már nem, mert a Földnek nagyobb a tömege. Ez is egy ok, de nem ez az egyetlen.

Olvasd át a Wikit, ott elég sok minden le van írva magyarul is a naprendszer bolygóiról.

2014. febr. 16. 10:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Tudom mire akarsz kijukadni, de a Merkúra is van magyarázatom azért olvat mert a gravitációja nagyobb mint a Marsé és azért van mert a Merkúr sűrűbb mint a Mars ahogy írtad és azért sűrűbb mert a Merkúr térfogatát kb. 3/4 a vas teszi ki és a Föld magja vasból áll úrán kevés van bene és még valami ha egy anyag ugyan akkora de a sűrűsége eltér akkor a tömeg vonzása is minél sűrűbb egy anyag anál nagyobb a tömeg vonzása enyi.
2014. febr. 17. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!