Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 2. A konyhai világítás...

2. A konyhai világítás jelenleg 2 db 15 W-os,6000 órás élettartamú kompakt izzóval történik, melyekből 1 db 900 Ft. Hosszú távon hányszor lenne több vagy kevesebb az összkiadásunk, ha áttérnénk 7 W-os,20. 000 órás LED-ekre, melyek darabja 1500 Ft?

Figyelt kérdés

2014. jan. 31. 20:09
 1/4 anonim ***** válasza:

2. ?

Elhiszem hogy jó poén mással megcsináltatni a házidat, de azt hiszem rád férne egy kis számolás-gyakorlás (alapműveletek).

2014. jan. 31. 20:37
 2/4 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, de ne csak a rideg számokkal foglalkozz, hanem a fénnyel, a megvilágítás erejével és színével is. Még mielőtt csalódás ér.

Én is kompaktról váltottam LEDre, de visszatértem, mert nem tudtam megszokni a LED fényét, színharmóniáját, az ebédlőnk kriptahangulatát. Azt is tudva, hogy vannak hideg és melegfehér LED lámpák is, nem jött össze.

2014. jan. 31. 20:39
 3/4 anonim ***** válasza:

gondolom azóta megoldottad a házifeladatot...

7w-os LED 1500.-Ft ért nem létezik...pláne melegfehér..

az igazi LED alsóhangon is 40ezer órás...

Ma még drága mulatozás a LED, de ez a jövő fénye, nincs mese.

2014. febr. 1. 08:13
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

-"7w-os LED 1500.-Ft ért nem létezik...pláne melegfehér.."-

Viszont melegfehér 4 és 5 Wattos jó hatásfokú van ezerért!

Lakásba csak melegfehér fényű lámpát szabad használni, különben megőrül az ember a hideg-rideg fénytől!

Egyszer vettem véletlenül egy hideg fényű ledes lámpát éjszakai (éjjeli lámpába) de azóta sem tudom jóérzéssel bekapcsolni. Majd veszek helyette meleget, oda még inkább az való.

A kompakt fénycsövekkel viszont érdemes vigyázni!

Egy időben azokkal próbáltam megoldani a lakás világítás egy részét. Akkor vettem 8 db Philips tornádó fénycsöves lámpát.

[link]

[link]

Nagyon brutális fénye volt és a szín vissza adás is egészen természetes meleg fényűnek látszott. A vörös színű dolgok kissé barnásnak látszottak mellette.

A baj ott kezdődött, amikor a turbó fénycsövek kezdtek idő előtt sorban tönkre menni. Végül a 8-ból kettő volt ami tényleg teljesítette időben az elvártakat. Elég rossz arány.

Mostanában vettem 4 Wattos meleg fényű ledeket, darabja 1000,-Ft volt, először talán két darabot vettem próbának.

Aztán vissza mentem mert nagyon meg voltam elégedve vele és vettem még néhányat, ami végül megint kevésnek bizonyult így több helyiségben elosztva.

Aztán vissza mentem megint (már ismerősként üdvözölt az eladó) és akkor már vettem még 8 darabot. Darabját ezer forintért, igaz azok már 5 Wattos ledes egységek (5 db 1 Wattos led került beépítésre).

Kipróbáltam, készítettem egy fotós tesztet a fényükről.

A kép sokkal jobban kiemeli a különbségeket, főleg ha egymás mellett nézzük. Olyankor azt a különbséget is észre lehet venni, ami szabad szemmel fel sem tűnne.

Készült két felvételt teljesen azonos kamera beállítással. Azonos blende, azonos érzékenység és azonos rekesz állás mellett. A kettő képet egymás fölé tettem egy lapra a könnyebb össze hasonlítás kedvéért.

Itt a fotó:

[link]

A felső fotón egy db hagyományos régi 60 Wattos körte formájú átlátszó üveg burájú izzó fénye világított.

A másik felvételen három darab 4 Wattos ledes egység világította meg a területet.

A fotón látható egy sárgás árnyalata a ledes fénynek, de amikor csak az működik, akkor ez nem tűnik fel.

A led élettartama leginkább a félvezető hő elvezetésén múlik.

Itt több kisebb teljesítmény disszipációjú led ül egy kerámia lapon. Ezért a hő eloszlás is egyenletesebb. A rá épített fém hő leadó felület jól el tudja látni a feladatát.

(Általánosan elérendő állapot a ledeknél, hogy a led talpának nem szabad túl lépnie a 85 celziusz fokos hőmérsékletet a gyári élettartam elérése érdekében.) Ennél ez szerintem bőven teljesül. Így a 30.000-50.000 órás élettartam is elképzelhető, ha meg van a lámpa körül a levegő önkonvekciós áramlásának a lehetősége. Igaz, ez alatt nem megy tönkre, csak a fényereje csökken.

(Önkonvekció, amikor a felmelegedett levegő mivel könnyebb, ezért felszáll és hidegebb jön a helyébe. Ezzel egy automatikusan forszírozott hűtés jön létre.)

Azt nem mondtam még, hogy nagyon régóta foglakozom ledekkel (már több mint 10 éve aktívan, de húsz, sőt harminc évvel ezelőtt vettem meg az első ledemet ami vörös volt és rendkívül gyengén világított még. :)

Akkor a havi keresetem kb 3.500,-Ft volt és az a led került 90,-Ft-ba. Most kb. a háromszorosa a jövedelem és a huzal lábas ledek árai még mindig annyiba kerülnek (vagy kevesebbe).

((akkor egy fagyi gombóc volt 2 forint és a vonaljegy úgyszintén))

((egy zsemle volt 40 fillér és egy kiló kenyét 3 Ft 60 fillérbe került)) :))

2014. febr. 1. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!