Mi a véleményetek erről a függőséggel kapcsolatos kísérletről?
'Reggelt Mindenkinek !
Biztos vannak páran, akik hallottak már erről a kísérletről, akik mégsem, azoknak leírom röviden: majmokon kísérletezték azoknak a receptoroknak a működését, amelyek felelősek a függőség kialakulásában, illetve fenntartásában.
A majmokat hierarchikusan rendezték, így volt:
1. egyetlen vezérmajom, aki irányította az összes többit; 2. ez alatt volt két majom, aki alárendelt volt a vezérmajomnak, de még mindig uralkodtak az alattuk levőkön
3. ez a kettő alatt volt egy majom, aki még mindig uralkodott a maradék egy majmon, de ugyanakkor felette uralkodott a két másik felettes majom
4. és legvégén volt egy majom, aki felett mindenki uralkodott.
A majmoknak rendelkezésükre állt a kokain használata. Mindegyik majomnak volt egy olyan berendezése, amely által szabályozni tudta a saját kokainadagját.
Az a majom, aki a hierarchia legalján volt, minden lehetséges alkalommal túladagolta magát kokainnal. Minél feljebb voltak a majmok a hierarchiában, annál kevesebb kokaint fogyasztottak, így a vezérmajom szinte soha nem nyúlt a kokainhoz.
Ez a kísérlet annak az apropóján készült, hogy a bizonyított biológiai és fizikai magyarázaton kívül van-e valamilyen pszichológiai magyarázat is a függőség mechanizmusára nézve ( ilyen szempontból lényegtelen, hogy kokainról, heroinról, dohányról vagy bármiről van szó ).
Szerintem érdekes ez a megfigyelés, miszerint maga az egyéni státusz is befolyásolja adott élőlény viselkedési formáját és hajlamát bizonyos szerek fogyasztására.
Nektek mi a véleményetek erről ?
Lehet, hogy én is sík hülye vagyok .... de azt képzelem magamról, hogy értem a kérdést.
A kísérlet azt mutatta ki vegytisztán. hogy az alanyok meglévő társadalmi helyzete szoros összefüggésben áll a függőséghez vezető pótszerek alkalmazásával. Azaz aki a gettóban él, az pótszert fog alkalmazni, miközben a milliomos meg nem, mert nincs szüksége mesterséges boldogságra, ott a valódi. Azaz ha felszámoljuk a gettókat, akkor megszűnik a koka fogyasztás, mert nem lesz, akinek mesterséges boldogság kell.
Meglehet, ez a selyemmajmok között igaz is lehet, de emberekre átvetíteni kifejezetten sugalmazó jellegű, amit egy valódi tudományos kísérlet nem engedhet meg magának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!