Egy oriás megette a "meteres sutemeny" 2\3-ad reszet es meg 5 metert, igy negyednel 3 meterrel rovidebb maradt. Hany meterse volt az eredeti sutemey?
x - (2/3x + 5) = 1/4x - 3
x - 2/3x - 5 = 1/4x - 3
1/3x - 5 = 1/4x - 3
4/12x - 5 = 3/12x - 3
4/12x = 3/12x + 2
1/12x = 2
x = 24
Ellenőrzés:
24 - (16 + 5) = 24 * 1/4 - 3
24 - 21 = 6 - 3
3 = 3
Stimmt. :)
Maximálisan egyetértek. :)
A "meg ilyenek" közül nagyon fontos:
a "2/3" kimondva "kétharmad". (Vagy fordítva: a "kétharmad" szót így írjuk le: 2/3.)
Teljesen felesleges további toldalékot kapcsolni hozzá. ("2/3-ad" = "kétharmadad")
A másik egy (valószínűleg lustaságból eredő) "spórolás": "negyednél 3 méterrel rövidebb maradt" - Helyesen: "a sütemény negyedénél (vagy negyed részénél) rövidebb maradt".
A matekban legalább ugyanolyan fontos a pontosság, mint a helyesírásban, ha nem még fontosabb. :)
Aha, tényleg csak azért... :D
Még jó, hogy te mindig itt vagy nekem/nekünk. :P
De jogos, köszi a javítást. :)
Off:
Mostanában kezdtem gyanús lenni magamnak, hogy tényleg túl sok smiley-t használok...
Erre tessék, tegnap belefutottam egy cikkecskébe:
Úgyhogy lelkiismeret-furdalás nélkül folytatom tovább úgy, ahogy eddig. ;)
* úgy reagál az aGYa, mintha
(sorry, erős felindultság... :-)
Húha... Ilyennek még nem láttalak, BrutálMorgó... :S
Jó, persze, nem olyan "nagy szám", azért attól az oldaltól túl sokat ne várjunk. :D
(Nem szoktam olvasni amúgy, ez most véletlen volt.)
De a lényeg, hogy (idézlek, pontosítok):
"...ha mosolygós SMILEY-t lát valaki, akkor úgy reagál az agya, mintha IGAZI mosolygós arcot látna"
Így már jobb? :)
Hát... "árnyalatnyi"(val)... :-)
(...Ván válámi kulönbség?...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!