Miert vannak az osztalyok romai szammal irva?
(Helyesen: szam-al és romai-al, csak mondom.)
Amúgy azért romai-al írják, és nem arab-al, mert amikor elkezdték sorszámozni őket, akkor még gyakoribbak voltak a romai számok, és ez hagyományként megmaradt. Amúgy már sok helyen arab-al írják őket, szóval nem egészen igaz, hogy az osztályokat romai szam-al írják.
1-es trollválasz.
Helyesen: rómaival, arabbal, számmal.
Az osztályokat pedig ma már nem írják rómaival. Régebben az AkH. 292. pontja volt érvényes:
"Az általános iskolai osztályokat arab számmal szokás jelölni: 2. osztály, 4. a v. 4/a osztály; a középiskolai osztályokat pedig római számmal: II. osztály, IV. A v. IV/A osztály."
A 2005-ös OH 412. oldalán pedig ez olvasható: "Amíg a 8 + 4 osztályos iskolarendszer általános volt Magyarországon, bevett szokássá vált, hogy az általános iskolai osztályokat egytől nyolcig arab számokkal, ugyanazon évfolyam osztályait pedig kisbetűkkel, a középiskolai osztályokat egytől négyig római számokkal és nagybetűkkel különböztették meg: l/a vagy 1. a, illetve I/A vagy I. A. Az iskolarendszer megváltozása, illetőleg sokszínűvé válása óta jogilag kötelező az osztályok arab számokkal való jelölése."
Berta, keblemre! A Jézuska meghozta végre a hőn áhított OH-t? Erre igyunk! (Akkor én nyugdíjba is vonulhatok végre. (?))
:-)
Az szép lehet, amikor két absztinens együtt iszik, úgyhogy csábít is a gondolat... :D
De nem, még mindig nincs saját példányom. A te egyik régebbi válaszodból másoltam ki az idézett részt. :P
:-DD (volt egy ilyen nagyon halovány sejtelmem, de elhessegettem...)
Na jó, akkor maradok még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!