Hogyan kell római számmal írni ezeket a dátumokat? 1983. 08.28 és 1985. 06.20?
MCMLXXXIII. VIII. XXVIII.
MCMLXXXV. VI. XX.
Dátumokat nem szokás végig római számmal írni, sőt, a helyesírási szabályzat sem így írja elő.
"A keltezés
293. Az évszámot mindig arab számmal írjuk, s utána pontot teszünk; a hónap neve teljesen
kiírható vagy rövidíthető, illetőleg jelölhető római számmal is, arab számmal is; a napot mindig
arab számmal írjuk, s utána pontot teszünk.
1983. november 28. 1983. XI. 28.
1983. nov. 28. 1983. 11. 28.
Terjedőben van a pontok nélküli, kötőjelekkel tagolt forma is: 1983-11-28"
Forrás: [link]
Ez igaz, de "csak" a magyar helyesírás szabályai szerint. Ha mondjuk ez egy matematikakönyv egy példája a rómaiszámírás-gyakorlás végett, akkor nem látok kivetnivalót az ilyetén dátumábrázolásban.
Habár abban igazad van, sejthető, hogy az a kérdező, aki nem tud római számokkal írni, ezzel a szabállyal sincs tisztában...
Mindenesetre én próbáltam a "feladat" megoldására szorítkozni.
Nem kötözködésből írtam. Sőt, le is ellenőriztem a megoldásodat. :)
Nekem is eszembe jutott, hogy esetleg egy matektanár adta fel ezt a butaságot; és sajnos csak remélni tudom, hogy nem így van.
Egy matekkönyvtől meg főleg nagyon csúnya lenne...
A helyesírási szabálypont pedig azért is jó helyen van itt, mert a kérdésben hiányzik két pont (a napok sorszámai után).
Amilyen alacsony a színvonal a GYK-n, ez tényleg kicsinek számít. :(
[A mondatkezdő nagybetűk mellőzése is. :D]
Van néhány kérdező, akiket szerintem már bojkottálni kellene, mert egyszerűen olvashatatlanul írnak. (Tudnék mutatni pár példát...)
Némelyik válaszoló úgyszintén borzasztóan ír, de "ellenük" sajnos nem igazán lehet mit tenni. :(
Ezeka dolgok engem is bosszantanak/aggasztanak. Dehát a megoldás a megfelelő színvonalú általános iskolai oktatásnál kezdődNE, föltételezem.
Néha mintha kínaiul írnának ide egyesek...
Az iskolai oktatás valóban sajnálatosan alacsony színvonalú sok helyen. De sok múlik az egyénen is. Én pl. akkor akadok ki, amikor ilyen válaszokat írnak az érintettek, miután a helyesírás fontosságára felhívják a figyelmüket:
1. Nem az iskolában vagyunk.
2. Nem nyelvtan órán vagyunk.
3. A neten nem kell betartani a helyesírási szabályokat. (Legutóbb ez kb. így hangzott el: A neten mindegy, hogy írsz, te ezt nem tudtad? - No comment.)
4. A GYK-n olyan alacsony a színvonal, hogy itt nem fogok rendesen írni.
5. Telefonról írtam. (Persze, pl. a j helyett az ly-t is, vagy fordítva...)
6. Siettem.
7. Nem kellene kötözködni / beleszólni / stb.
Tényleg nem tudom, mi lesz ennek a vége... :(((
:(((
Ezt a "friss élményt" meg kell mutatnom, kiváló példája a fentebb írtaknak plusz a ... nem mondom meg, minek. :D
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!