Segítené vajon a tudományos gondolkodást, ha létrehoznánk egy új, nemzetközi, beszélhető nyelvet direkt a tudomány számára?
Figyelt kérdés
Van elképzelésetek, hogy egy ilyen nyelv leegyszerűsítené a tudományos gondolkodást, közlést, megértést? Ez bennem még csak egy gondolati csíra, nem tudom hogy lehet-e benne ráció. :)2013. dec. 25. 15:44
11/15 anonim válasza:
Már leírták külön külön, de sztem ennyi a válasz a kérdésre:
Régen a latin volt ez a nyelv, ma az angol. És igen, nagyon hasznos a közös nyelv a tudomány számára.
12/15 anonim válasza:
Kérdező, amire te gondolsz, az nem nyelvi, hanem tudásszintbéli különbség. A fogalmakat elég világosan ki lehet fejezni a beszéddel. Néha rövidebben, néha hosszabban. Azonban az emberek a tudás különböző fokán állnak, ezért ugyanaz alatt különféle dolgokat érthetnek. Annak a fizikusnak például, aki számára az időfogalom világos, az "idő" szó egészen mást jelent, mint egy általános iskolai szinten lévő embernek. És ezt nyelvi eszközökkel kiküszöbölni nem lehet, csak tanulással. Ezért mondtam, hogy a problémát áttranszformálhatod, de ki nem.
13/15 anonim válasza:
A természettudományok nyelve a matematika. A tudomány képletekben, összefüggésekben gondolkodik. Az, hogy egy adott jelenséget, folyamatot ki hogyan absztrahál, majd ezt az absztrakcióját hogyan fogalmazza meg, az teljesen független magától a folyamattól.
Példa: a gravitációs vonzerőt ahány ember, annyiféleképpen fogalmazza meg, írja le. De ha ezt írod le:
akkor egy magyar tudós pontosan ugyanarra fog gondolni, mint egy amerikai vagy orosz, vagy akár egy bantu néger tudós, függetlenül attól, hogy ki milyen nyelven beszél vagy ért.
14/15 anonim válasza:
Nem tudom, hogy vajon mennyire lehet direkt a matematika nyelvén gondolkodni. Leírni pedig képletekkel, amiket otthon a saját nyelvén, nemzetközi környezetben a közös nyelven olvas fel.
15/15 anonim válasza:
És vajon ki venné a fáradságot, hogy a saját szakterülete mellett még egy, a közéletben nem használható ún. tudományos nyelvet is megtanuljon? Gyakorlatban akkor már jobban kamatozik egy élő nemzetközi nyelv elsajátítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!