Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Izlandot és Grönlandot miért...

Izlandot és Grönlandot miért nem nevezik át végre?

Figyelt kérdés

Grönland az angol Greenland (Zöldföld) kiejtés szerinti neve, míg Izland az angol Iceland (Jégföld) kiejtés szerinti alakja.

Ki volt az a hülye, ki ezeket a neveket adta ezeknek a földrészeknek, és miért nem nevezik át őket végre? Lehet ilyet kezdeményezni?

2013. dec. 17. 23:12
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

"hagyjuk az ott élőkre, hogy hogyan nevezik magukat"

én nem is arról beszéltem, hogy ők hogyan nevezik magukat, hanem hogy ITTHON miért a kiejtés szerinti változat van? Érdekes, az angol nyelvnek volt annyi esze, hogy a saját nyelvükre lefordítva adja meg a nevét a 2 szigetnek.

2013. dec. 18. 17:22
 12/21 anonim ***** válasza:
Kérdező, ajánlom figyelmedbe a kormány tevékenységét, szerintem próbálkozz bekerülni a soraikba, ugyanis ők is imádnak átnevezni dolgokat, hátha a te imád is meghallgatásra talál...
2013. dec. 18. 20:36
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Oké és mire nevezzük át?
2013. dec. 18. 22:42
 14/21 szpeti1991 ***** válasza:
100%
Most komolyan Jéghely és Ződfőd jobb lenne? :D
2013. dec. 19. 13:37
 15/21 anonim ***** válasza:
85%

Egy normális, iskolát végzett ember tanult arról, hogy a nyelv változik és sokszor idegen szavakat vesz át a magyar nyelv és csak magyarosítják a leírást.

A facebookot sem hívja senki arckönyvnek, Ecuadort sem Egyelítőnek stb.

Mellesleg, a germán nyelveknek (angol, német, dán, holland, fríz, svéd, norvég, izlandi stb.) rettentően hasonló szavuk van a zöldre (nem is véletlenül...) így ebből következik, hogy ezeken a nyelveken kívül szinte az összes nyelven nem Zöldföldnek hívják Grönlandot, hanem hasonlóan az eredeti nyelv kiejtéséhez (pl: olaszul: Groenlandia, ezzel szemben olaszul a zöld az verde; szlovákul: Grónsko, a zöld pedig zelený; görögül: Γροιλανδία (Groilandía), míg a zöld πράσινος (prásinos)).

2013. dec. 19. 16:53
 16/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

Szerintem épp az a zavaró, amikor egy nyelv a külföldi helyekre saját szót használ. Deutschland-Germany-Allemagne-Németország. Persze annak örülök, hogy nem kell Tokio-t megtanulnom kanjival, de akkoris.

A földrajzi neveket szerintem megilletné, hogy nemzetközileg is a helyi nevüket használják.

Na, hol van a Plattensee?

2013. dec. 20. 08:18
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
A Dunától nyugatra (más pontjától délre), a Lajtától délkeletre, a Drávától északkeletre. Budapesttől úgy 100 km-re.
2013. dec. 20. 13:26
 18/21 anonim ***** válasza:
Wadmalac, ott, ahol a Lacus Pelso.
2013. dec. 20. 14:02
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Valami Fock nevű eldugott putri mellett Ungarn félnyugati részében.
2013. dec. 20. 17:12
 20/21 anonim ***** válasza:

És az miért baj, hogy ilyen nevük van? Máshol is vannak olyan nevek, mint pl. a Kanári-szigetek, Kenguru-sziget.

És az is baj, hogy az oroszok a földrajzi neveket becézik? (pl. Volga anyácska)

Egyébként tavaly hallottam olyan hírt (vagy pletykát), hogy egy izlandi azt találta ki, hogy a szülőföldje nevét át kéne keresztelni, mert szerinte az ország neve elriasztja a turistákat, mert sokaknak az jut eszükbe, hogy Izland tele van jéggel, rettentő hideg van meg ilyenek. Csakhogy az ott élők többsége nem támogatta az ötletét. Szerintük, ez hülyeség. Volt, aki azt mondta, hogy Izland egy védjegy :D

2013. dec. 29. 19:39
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!