Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Sopron 50-km -es körzetben...

Sopron 50-km -es körzetben hol van kísérleti reaktor/hol szállítanak radioaktív szállítmányt?

Figyelt kérdés
2013. nov. 28. 12:04
 1/6 anonim ***** válasza:
51%
Reaktor biztos nincs se a szomszédos országokban, se itthon, szállítani az ilyesmit pedig titokban szokták és vasúton úgy gondolom, de nem hinném, hogy Sopron környékén bárki is ilyesmit szállítana, mert semmi szükség nincs rá.
2013. nov. 28. 13:07
 2/6 imco ***** válasza:
Csak nem egy Greenpeace aktivistával van dolgunk? :)
2013. nov. 28. 13:19
 3/6 A kérdező kommentje:
nem vagyok gp-s, soproni lakos, akit érdekel hogy sugárzás milyen?
2013. nov. 28. 13:32
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, Pakson kívül csak a bp-i KFKI-ben és a Műegyetemen van kísérleti reaktor.
2013. nov. 28. 14:24
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha aggódsz, vagy nagyon kíváncsi vagy, akkor vegyél dozimetert, vagy más sugárzás/részecske detektort.

[link]

A titkos radioaktív szállítmányok útvonalát pedig keresheted a Google-val, bár nekem nem sikerült. :D

2013. nov. 28. 14:47
 6/6 imco ***** válasza:
100%

Az utolsó válaszoló jól tudja. Tényleg csak ott vannak reaktorok Mo.-on. Szállítani pedig Paksról Bátaapátiba szokták a kis és közepesaktivitású hulladékot az NRHT-ba. A fűtőelemeket pedig Oroszországból szállítják hozzánk.

A természetes háttérsugárzás pedig 60-160 nSv/h körül van Mo-on. Ez nagyban függ attól, hogy hol élsz. Például a Zemplénben magasabb a háttérsugárzás értéke, mert ott sok a savanyú-magmás kőzet, ami meg ugye tele van káliummal. De bent a házban is ér sugárzás, pl a falak radont eregetnek.

De nem kell ettől betojni. Ezek a sugárzások nagyon alacsonyak és az élőlények az evolúció során alkalmazkodtak ehez. Érdekes tény, hogy a sugárzás teljes hiánya sokkal károsabb az egészségre, minthogy minden nap kivagyunk téve ennek a pár nSv-nek.

Aztán ezen kívül, amin biztos megfogsz lepődni, hogy egy átlagos felnőtt szervezetében másodpercenként a radioaktív kálium (40) izotópok kb 5000 bomlást produkálnak, ami éves szinten kb 0,2 mSv/év (mili-Sievert és nem nano!).

De, hogy pontosan honnan is kapsz sugárzást a mindennapokban és, hogy miért is nem kell félni az "atomtól":

Magyarországon évente egy ember 1,75 mSv sugárdózist kap. Ebből 0,3 a kozmikus sugárzás, 0,4 a földkéregből, 0,7 belégzéssel és 0,35-öt pedig megeszel.

A Csernobili katasztrófa után 0,5-1 mSv többletdózist kaptak a Magyarországon élő emberek.

2013. nov. 28. 15:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!