Vízzel kapcsolatban három kérdés (? )
1.
A víznél létezik (létezhet) folyékonyabb anyag (oldat, keverék, stb)?
2.
A víz térfogata fagyás közben megnő. Ilyenkor számít a hűtés sebessége és a nagysága? Tehát pl. ha 1 liter vizet lehűtünk 20 perc alatt -10 fokra, vagy ha 1 perc alatt -50-re, akkor a fagyott víz térfogata különbözhet, vagy minden esetben meg kell hogy egyezzen?
3.
1 liter víz térfogata mennyivel kisebb, mint 1 liter tömegű víz térfogata fagyott állapotban? Van erre valami arány, hogy pl. a jég térfogata minden esetben 1/5 résznyivel nagyobb mint a vízé?
Köszönöm a válaszokat!
1. igen. szobahőmérsékleten pl. az acetonnak kisebb a viszkozitása.
2. nem számít, hogy milyen körülmények között, milyen sebességgel hűl. (extrém nyomás, már befolyásol, de az teljesen más tészta)
3. van. megnézed a jég és a víz sűrűségét és kiszámolod belőle.
1. ha "folyékonyság" alatt a viszkozitást érted (tehát hogy mennyire "sűrűn folyik"), akkor persze: tiszta alkohol, tiszta benzin is kevésbé viszkózus. A legkevésbé viszkózusak az ún. szuperfolyadékok, amiknek a viszkozitása 0. Egy ilyen folyadékot ismerünk, a héliumot -273 °C-on.
2. Nem számít. A sebesség a képződő kristályok formáját befolyásolja. Lassan hűtve a víz ilyen tűszerű, hegyes kristályokat formál. Gyorsan hűtve egyenletesebben fagy meg. Persze a "végtermék" jég méretét befolyásolhatja, hiszen ha felreped, akkor a benne lévő levegő is hozzáadódik és "nagyobb" darab jeged lesz, de ha a beszrult levegő térfogatát levonod, akkor nem számít.
3. A liter nem tömeg, hanem térfogat mértékegység :D
1 liter = 1 dm3
Ezért áfogalmazom a kérdésed:
1 kg víz és 1 kg jég térfogata közt mennyi a különbség?
Hát ez egy jó kérdés: a térfogat ugyanis más-más hőmérsékleten más. A vicc az a dologban, hogy a víz ebből a szempontból különleges állatfaj, ugyanis 4 °C-on a legsűrűbb. Ha melegíted akkor is nő a térfogata, ha tovább hűtöd, akkor is nő a térfogata. Az arányokat nem ismerem, de a jég tutira gyorsabban tágul a hűtéssel, mint amennyire a víz tágul a melegítéssel.
3. Igen, azt szokták mondani, hogy a jéghegynek csak az 1/10-e látszik. Ez kb így van, pontosabban még annyi sem.
A jég sűrűsége 0,91-0,92 g/cm^3 körül van, tehát a jég térfogata kb 9-10%-kal nagyobb, mint ua tömegű vízé.
Köszönöm a válaszokat.
Még valami:
"A legkevésbé viszkózusak az ún. szuperfolyadékok, amiknek a viszkozitása 0. Egy ilyen folyadékot ismerünk, a héliumot -273 °C-on."
Miben vennénk észre, hogy a folyadék "gyorsabban folyik" mint a víz? A gravitációtól gyorsabban mozognának a részecskéi?
A gravitációtól nem lehet gyorsabban mozogni, mivel a gravitáció nem mozog :D Gondolom úgy értetted, hogy a gravitációs gyorsulást képes leküzdeni?
Mindegy, nem értem mi köze ennek a gravitációhoz. Az, hogy egy folyadék milyen gyorsan folyik, azaz milyen viszkózus, attól függ, hogy mennyi az ún. belső súrlódása. A belső súrlódást az okozza, hogy a folyadék részecskéi vonzzák egymást, ezért gyakorlatilag nehezen gördülnek át egymáson.
A folyékony héliumban lévő részecskés semleges atomok, amik nem vonzzák egymást. Emiatt olyan érdekes jelenségeket produkál, mint hogy egy edénynek annyira felfut a falára, hogy kifolyik a tetején.
Úgy gondoltam, ahogy másodszorra mondtad, na de mindegy, úgyis rosszul fogalmaztam :D
Esetleg tudsz olyan videót, ahol fölvették a viselkedését a folyadéknak? Már kerestem összevissza, de nem találtam, pedig nagyon érdekelne :)
http://www.youtube.com/watch?v=2Z6UJbwxBZI
Héliumot hűtik. Amikor szuperfolyékonnyá válik, elkezd felkúszni az edény falán, mint a víz -> a víz is kicsit felkúszik a falára, U alakot vesz fel. Mivel a héliumnak nincs belső súrlódása, ezért nem csak felveszi az U alakot, de egész az edény tetejéig fel tud futni és kifolyik felül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!