Mi a megoldása ennek a feladványnak? (lent)
Na egy jó sztori, és egy kis agymunka :
A minap frissen kiépített városod hoteljébe egy kalandor érkezik. Mivel még akad azért csinosítani való, így még te magad is ott tartózkodsz (lévén a város vezetője vagy), s miközben utasításokat osztogatsz a szobalányoknak, az alábbi beszélgetés fültanúja leszel a hotel vezetője s a kalandor között:
- Üdvözöllek kalandor! Hogy hívnak, s miben segíthetek?
A kalandor válaszol, de sajna nem hallod mivel egy óriási csattanás történik (valamelyik szobalány a nagy kapkodásban feldönt egy asztalt, rajta vázával, poharakkal), de mint utóbb kiderült a vándornak nagyon különös volt a neve, s ezen kiváltképp meglepődsz.
A beszélgetés imígyen folytatódik:
-... s szeretnék hoteletekben megszállni, bár semmi pénzem nincs, de nem rég találtam a vasúti sínek fektetésekor egy indián nyakláncot, mely 7 drágakőből áll. Szeretnék nálatok megszállni s cserébe ezt a nyakláncot adnám. A hotel vezetője kérdőn rád néz, ekkor odaballagsz, majd fogod a nyakláncot s szakértő szemmel megvizsgálod. Közben a hotel vezetője a pult alól egy üveg viszkit ránt elő s 3 poharat. Kettőbe kitölti a viszkit, de a kalandor elhárítja a dolgot:
- Köszönöm, de a munka alatt elég sok vizet ittam, majd talán később.
- Kint a prérin ilyen sok víz van?
- Meglepődne, miket talál az ember sínfektetés közben..
Egy kis idő múlva így szólsz:
- Rendben, itt aludhatsz a legjobb szobánkban, melynek ára napi 250 dollár. Naponta 8 órát alhatsz itt és 1 drágakövet számolok fel díjnak, amit minden nap be kell fizetned nekem.
- Rendben, de most vágjam akkor 7 felé ezt a gyönyörű nyakláncot? - kérdi a kalandor
- Dehogy, van annál jobb megoldás is - mondod, ekkor kérdően rád néz a kalandor s a hotel vezetője:
- Mégis hány felé és mekkora darabokra vágjuk ezt a nyakláncot?
Miután megszületett a megoldás s letelt az egy hét, a kalandor távozik városotokból, te pedig elégedetten szemléled a nyaklánc darabjait, hiszen úgy gondolod igen csak jól jártál, a nyaklánc megjavítva is vagy tízezer dollárt ér. Másnap betérsz hát barátodhoz, a vegyesbolt tulajdonosához, aki nem mellesleg kiváló ékszerész.
Röviden elmondod neki a történteket, majd átadod az ékszer darabjait, amiket ő tüzetesen átvizsgál, majd hanyagul az asztalra dobja azokat, s csak ennyit mond:
- Ez hamis..
- A francba, az az átkozott kalandor! Csak kerüljön a kezem közé!
- Na jó, de hogy kapod el? Tudod egyáltalán a nevét?
Be kell ismerned, túlontúl magabiztos voltál, a nyakláncot már jóval előbb meg kellett volna vizsgáltatnod.. De vajon emlékszel-e még a kalandor nevére? S arra, hogy hány felé és mekkora darabokra vágtad a nyakláncot? Jól jegyezd meg, ki tudja mikor lesz rá szükséged..
Dühödben lóhátra pattansz és kivágtatsz a prérire s a kalandor nyomába eredsz..
Feladatok:
- Találd ki a nevét a kalandornak!
- Találd ki, hogy hány darabra kellett vágni a nyakláncot és ezek a darabok mekkorák voltak!
1 2 4 így kell szétosztani a láncot azt tudom
Mert: első nap :1
második nap: visszaveszed az 1 -et odaadod a 2-t
harmadik nap: odaadod az 1-et is
negyedik nap: elveszed az 1-est és a 2-est oda adod a 4-est
ötödik nap: oda adod az 1-est is
hatodik nap: elveszed az 1-est oda adod a 2-est
hetedik nap oda adod az 1-est
Nem,erre értettem.Valaki itt is leírta ugyanezt.
Nem tudom,mi a neve,de arra honnan lehet rájönni???
Onnan ollóztam én is, azért mert nem tudok rájönni, és, ha nincs meg a megoldás, tutira nem tudok elaludni... :)
Nem gondoltam volna, hogy van még rajtam kívül Rockinboard-gyakorikérdések rajongó :D
de mint utóbb kiderült a vándornak nagyon különös volt a neve, s ezen kiváltképp meglepődsz.
csak olvasd el jobban:):D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!