Mennyire káros a környezetre, ha újságpapírral és szórólapokkal tüzelek? A füst és a hamu mennyi POP-t (tartósan megmaradó szerves szennyező), ill. nehézfémet tartalmaz? Mennyivel lépik túl a határértékeket ezek?
Tudom, hogy a papírt klórral fehérítik és emiatt veszélyes vegyületek is jelen lehetnek benne, továbbá a régebbi, újrahasznosított anyagok betűi PCB-ből, ólm-ból is készülhettek hajdanán. Csak céges papírral veszi át a MÉH, és úgy is mindössze 1Ft-ért kg-ját. Van vagy 4 q-nyi, és akárhogy is számolom sokkal inkább megéri eltüzelni (fűtőértékével egyenértékű tűzifa már önnmagában drága lenne + még a kiszállítás), Ha elviszem a MÉH-be még én bukok a benzinen.:S
Kérem csak olyan válaszoljon, aki jártas a dologban és megbízható adatokkal tud szolgálni!
Kedves kérdező!
Ne haragudj, hogy én is off-olok, de szeretném elmondani, hogy milyen jó volt olvasni a soraidat, hogy van még ember, akit érdekel, hogy ne tegye tönkre ezt a bolygót!
Csak így tovább!
A papír hamuját ne szórd ki a kertbe. Az nem "természetes". Nem csak a festék, de a gyártás során több egyéb vegyi anyag is belekerül ebbe a termékbe.
A hamu visszaforgatása egyébként is nagyon savasítja a földet. Ha nem elemzel talajmintát évente, és nem ennek megfelelő növényeket ültetsz, akkor többet ártasz vele, mint amennyi a haszon....
ólmot, a 80'-as évekig használtak újságoknál ha jól tudom.
De az a festék, amivel most nyomtatnak sem sokkal egészségesebb.
én nem égetném nagy mennyiségben, és nem ásnám a kertembe semmiképp...
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Utolsónak: köszönöm a részletes választ!
A kertbe most már nem valószínű, hogy kiszórom a hamut, az elégetés még kérdéses, mamámék falujában még nincs szelektív gyűjtés, csak úgy kidobni a kukába meg nem akarom, tehát valószínű, hogy megy az egész a sparhetba.
Ha nem bánják a családban, akkor lehet, hogy elraktározom, és majd inkább leadom a MÉH-be, ha jobb lesz az ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!