Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi az a fájdalom, hogyhogy a...

Mi az a fájdalom, hogyhogy a gépek nem érzik?

Figyelt kérdés
úgy értem, h. az állatoknak meg az embereknek fáj, ha mondjuk tűvel szurkálják, pedig végül is ők is csak bonyolult gépek. de egy számítógépnek vagy autónak nem fáj, ha pl. kigyulladnak, pedig bizonyára "fejlettebbek", mint egy egér. mégis mi a különbség? olyan gépet nem lehet csinálni, ami tudja érezni a fájdalmat?
2009. nov. 15. 16:05
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Akkor fogadjunk, hogy nem faláb hanem inkább művégtag. Persze,hogy lehet ,hogy fáj is, de az nem a lábnak fáj hanem az embernek aki már élő.
2009. nov. 15. 18:35
 12/27 anonim ***** válasza:
63%
Azért érzünk fájdalmat, hogy megtudjuk, valami nincs rendjén szervezetünkben és tudjunk ellene tenni. A problémát érzékeli az agy. Ilyen elven felfoghatjuk a Windows hibaüzenetét fájdalomnak, vagy Bootolásnál a csipogásokat, vagy autónál a risztóberendezést. Ugyanaz a cél, mint az élőlényeknél: megbizonyosodás a problémáról.
2009. nov. 15. 20:52
 13/27 anonim ***** válasza:
59%
Nincs különbség a fájdalom és a windows hibaüzenetei között, ezt jól mondja az utolsó. Csak az a nehézség, hogy a mai gépek olyan rém primitívek egy egyszerű rovarhoz vagy laposféreghez képest is, hogy nehéz meglátni az analógiát. Pedig teljesen egyértelmű, neked fáj, és reagálsz rá, a gépnek "valami rossz" és reagál rá, tehát a valami rossz az fájdalom. A kérdés csak az, van-e a gépnek tudata. Ezt meg nem tudjuk, ez erősen kognitív kérdés.
2009. nov. 16. 07:52
 14/27 anonim ***** válasza:
0%
Ez a kérdés még a gépemnek is fájt LOOOOOOOOL
2009. nov. 16. 13:35
 15/27 anonim ***** válasza:

Ahogy a Terminátor 2-ben a Terminátor mondja:

"érzékelem a sérülést. ezt nevezhetjük fájdalomnak."

2009. nov. 16. 17:10
 16/27 anonim ***** válasza:

"érzékelem a sérülést. ezt nevezhetjük fájdalomnak."

Mondjuk nagy a különbség aközött, hogy valamit fájdalomnak "nevezhetek", meg hogy tényleg fáj valami :))))

"az állatoknak meg az embereknek fáj, ha mondjuk tűvel szurkálják, pedig végül is ők is csak bonyolult gépek"

Az állatok és az emberek élőlények, nem bonyolult gépek. A kettő között komoly különbségek vannak.

"pedig bizonyára "fejlettebbek", mint egy egér"

Egy egér sokkal bonyolultabb a legbonyolultabb gépeinknél, de persze nem ez a döntő

"olyan gépet nem lehet csinálni, ami tudja érezni a fájdalmat?"

Nem. Ugyanis nem tudod, hogy mikor vagy készen vele. Olyan gépet tudsz csinálni, amely elmegy vásárolni, vagy főz, vagy takarít, vagy vaslemezeket vág, vagy jeget olvaszt, vagy flv-ket konvertál avi-vá. Olyat, amelyik fájdalmat érez, vagy boldog, vagy szomorú, vagy szerelmes etc., nem tudsz csinálni, egyszerűen azért, mert ezek szubjektív állapotok, és gépeket azért építünk, hogy valami objektív változást hozzunk létre a világban (pl. azok a vaslemezek szépen fel legyenek aprítva). Egy lemezvágó gépről tudod, hogy működik-e (ha sikerül felvágnia a lemezt, akkor működik), a fájdalmat érző gépről nem tudod (nem tudod, hogy csak tetteti, hogy fájdalmat érez, vagy tényleg érzi). Ezért nem tudod megtervezni sem. TALÁN ha teljesen lemodellezed egy ember agyát, és ezt megépíted gépként, akkor ez fog fájdalmat érezni, de még ez sem biztos.

2009. nov. 18. 21:16
 17/27 anonim ***** válasza:

"Nincs különbség a fájdalom és a windows hibaüzenetei között"

Attól függ, mit értesz azon, hogy "nincs különbség".

Mondjuk ha az emberben az egyik ér zavarja a trigeminus nevű ideget, az borzalmas fejfájást tud okozni, ami akár öngyilkossággal is végződhet. Ehhez képest egy hibaüzenet, az egy közlés, fájdalommentes. Ha a cluster-fejfájásban szenvedő páciens a szokásos kínjai helyett egy felugró ablakot látna maga előtt: "Az ön egyik ere már megint zavarja a trigeminusát" felirattal, akkor azért az illető nagyon hálás lenne.

"Érzékelni" valamit úgy, mint a terminátor, és fájdalomtól szenvedni elég markánsan különböznek attól, hogy az ember a kettőt összekeverje. Pont azt kellene megmagyarázni, hogy mi a kettő között a különbség, és konkrétan ennek könyvtárnyi irodalma van. Azt mondani, hogy a fájdalom olyan, mint egy hibaüzenet, az kb. olyan, mint azt mondani, hogy a macska az olyasmi, mint az asztal (mert 4 lába van).

2009. nov. 18. 21:21
 18/27 anonim ***** válasza:

Én azt mondtam, hogy a fájdalom NEKEM, és a hibaüzenetet a GÉPNEK nagyjából ugyanaz a szint, csak a gépről nem tudjuk, van-e tudata, és ha van, akkor milyen szinten van. De amúgy ha te vagy az utolsó két hozzászóló, akkor tökéletesen ugyanazt mondjuk :)

Csak az objektív dolgokat tudjuk megfigyelni, azt sem tudom hogy ha levágom egy ember karját akkor ő érez-e fájdalmat vagy csak nagyon élethűen jajveszékel :)

2009. nov. 19. 07:37
 19/27 A kérdező kommentje:

"A kettő között komoly különbségek vannak."

Jó, de pontosan mi? hol végződik a gép és hol kezdődik az élőlény? lehet, hogy egy egér bonyolultabb felépítésű mint egy számítógép, de mi van meg benne, ami egy gépben nem lehet meg soha, bármilyen fejlett? minden élőlény élettelen dolgokból lett, és ugyanazokból állnak, mint az élettelen dolgok.

a gépeknek am. nem a hibaüzenet meg a csipogás fáj, az csak jelzés. olyan, mint az embereknél az au meg a jaj, de nekik sem a kiáltás fáj, hanem a fájdalom miatt kiáltanak.

sztem ez egyáltalán nem olyan hülye kérdés, mint amilyennek látszik.:)

2009. nov. 19. 09:06
 20/27 anonim ***** válasza:

Senki nem mondta, hogy hülye kérdés, vagy ha mégis akkor az nem értette meg. A hibaüzenetet azért hoztam, mert az az általunk megfigyelhető, látható jele a "fájdalomnak". Mint említettem, nem tudjuk mi zajlik a gépben. Bitre pontosan meg tudjuk mondani, mi van benne, és mégsem tudjuk eldönteni, tudata van-e.

Azt kérded mi van az élőlényekben ami a gépekben nincs. Én meg azt mondom, hogy vér, agyvelő meg ilyesmik. Semmi extra. Nem tudjuk, hogy a szomszéd embernek van-e tudata, nem tudjuk hogy az egérnek van-e fájdalom érzete, nem tudjuk, hogy a számítógépnek vannak-e fájdalmai egy bad sector olvasásakor. Nem tudjuk.

2009. nov. 19. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!