Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Létezik olyan szerkezet,...

Létezik olyan szerkezet, amely ki tudja vonni a vízből az oxigént lélegzésre alkalmasan?

Figyelt kérdés
Láttam egy filmbe, jó egy film volt, sok hülyeséggel, meg akció film, de berakott a szájába egy hosszabb csövet, és az kiszedte valahogy az oxigént, vagy nem tudom. Létezik ilyen? Vagy valamikor a jövőbe?
2009. nov. 14. 22:30
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Azokban a filmekben nem a vízből lélegeznek. Napokban én is láttam egy hasonló werk szerűséget és abban elmagyarázzták. De már sajna nem emlékszek rá sajna.
2009. nov. 15. 14:54
 12/19 anonim ***** válasza:
77%

11:56: a tiszta oxigén enyhén mérgező, ezért pl. a búvárok sem oxigént, hanem oxigén-hélium-keveréket lélegeznek be.

Tiszta oxigént legfeljebb tüdőkárosultaknak adnak, vagy ha valakinek épp nagy mennyiségű oxigénre van szüksége.

2009. nov. 15. 15:41
 13/19 anonim ***** válasza:
89%

@15:41

[link]

"Oxygen toxicity is a condition resulting from the harmful effects of breathing molecular oxygen (O2) at elevated partial pressures."

Felhívnám a figyelmet az "at elevated partial pressures" részletre.

2009. nov. 15. 17:07
 14/19 anonim ***** válasza:
83%
Az oxigén mérgező gáz, a jelen álláspont szerint 24 óra használat után okoz agykárosodást, de nagyobb nyomáson, pl 1,6 baron, ez 30 perc, 2 bár nyomás fölött pedig azonnal. (többek között ezért nem használják a búvárok) Ezért emberen csak orvosi felügyelet mellett, vagy vészhelyzetben szokták használni, és csak rövid ideig.
2009. nov. 15. 18:05
 15/19 anonim ***** válasza:
95%
A Skylab 4 küldetés során egész jól elvoltak benne közel 84 napig.
2009. nov. 15. 20:39
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésnél maradva, én megkülönböztetném a vízben oldott oxigént, és a vízmolekulákat alkotó oxigént. Fentebb már írták, hogy a vízben oldott oxigén relatíve könnyen kinyerhető pl a halak számára kopoltyúval. Ez nem más, mint lassan áramló víz apró hajszálerek sűrű hálózata között. A gond ezzel az, hogy a vízben az ember számára túl kevés oldott oxigén van, ezért még egy jófajta kopoltyú sem lenne nekünk elég.

A vízmolekulákból pedig sokkal nehezebb oxigént kinyerni, hiszen elég erősen le van az kötve, de pl elektrolízissel felszabadítható roppant sok energia befektetésével.

Tehát szerintem búvárok számára nincs ilyen készülék.

2009. nov. 16. 01:40
 17/19 anonim ***** válasza:
Ilyen készülék a kémia laborokban és az atomtengeralattjárókon van. Utóbbiak sok hónapig maradhatnak így a víz alatt.
2009. nov. 22. 14:52
 18/19 anonim ***** válasza:
Léteznek (gondolom búvárboltokban) ilyen mikrotartályok. Ez tulajdonképpen ugyanaz, mint a búvárpalack, csak mivel kisebb, ezért nem 2 órát maradhatsz vele lenn, hanem mondjuk 5-10 percet.
2009. nov. 22. 21:40
 19/19 anonim válasza:
2014. jan. 20. 19:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!