Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A fiatal kori élmények meghatá...

A fiatal kori élmények meghatározzák az ember agyának fejlődését, mennyire lesz (lehet) sikeres, boldog, jó kisugárzású?

Figyelt kérdés

2) Orbitofrontális kéreg – a prefrontális kéregnek (homloklebeny) az alsó része az orbitofrontális kéreg. Ez kulcsszerepet játszik az érzelmi életben, a fenti egyszerű érzelmi reakciókat finomítja, lehetővé teszi, hogy azok sokkal árnyaltabbak legyenek (ne csak félelem/harag versus nyugalom létezzen, hanem bűntudat, meghatottság, satöbbi). Ahhoz, hogy képesek legyünk az empátiára és a mentalizációra (mások érzéseinek, gondolatainak megértése), szép kifejlett orbitofrontális kéreggel kell rendelkeznünk. Ez az agyterület szinte teljes egészében a születést követően kezd el kifejlődni, 0-3 éves korig fejlődik, és kifejlődése tapasztalatfüggő. A társas tapasztalatoktól függ. Izolált, elhagyatott csecsemőnek nem fejlődik ki normális orbitofrontális kérge. A jobb orbitofrontális kéreg fejlődik először és az dominál.

Amikor a csecsemő együtt örül az anyjával vagy apjával, biztonságban, akkor agyában endogén opiátok és dopamin szabadulnak fel. Az endogén opiátok serkentik az idegsejtek növekedését, a dopamin pedig az idegsejtek glükózellátottságát. Azoknak a csecsemőknek, akiket sok kellemes társas élmény ér, ezért jobban fejlődik az agyuk, különösen az orbitofrontális lebenyük: az ottani idegsejteknek több kapcsolata lesz. Új idegsejtkapcsolatok egész életünk során születnek, de azt az iramot, amivel életünk első 2 évében fejlődnek, később már nem érik el.

Tehát 2-3 éves korig szívja magába főleg ezeket a dolgokat a gyerek és ez egész életében hatással lehet rá? Nem igazságtalanság, hogy ez az egész ember későbbi (akár szocializációs, társas, párkapcsolati) viszonyait is teljesen determinálja ebben a fejlődéslélektani szakaszban?

Bocsi, ha ilyeneket olvasok, de ez a szakmám és ,,persze" a nőknél sikertelen vagyok. Sajnos. Ez pedig lehet már akkor kisgyermekkorban eldöntődött. Nem tudom.

2013. okt. 18. 12:05
1 2
 11/13 anonim válasza:

Szia! Hány éves vagy? Orvos vagy amúgy vagy biológus?

Szerintem nem, hogy a kérdésedre válaszoljak, egy jó környezet, támogató emberekkel és korrektív ambientekkel bármit képes felülírni, ha gondolod, írj privit.

2013. okt. 27. 07:12
 12/13 A kérdező kommentje:
Középiskolai biológiatanár vagyok.
2013. okt. 27. 07:31
 13/13 szonata válasza:
Ma találtam erre az érdekes kérdéseket boncolgató írásra. Azóta hogy vagy? Rendkívül jól látod a helyzeted, felismerted a problémáid gyökereit, okos, értelmes ember vagy. Remélem, hogy ezzel a gondolkokodásal feljebb jutottál és ma már sikeresebbnek tudhatod magad.Megtisztelő válaszodat örömmel fogadnám.
2019. szept. 24. 04:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!