Milyen témáról lehetne prezentációt tartani Vidékfejlesztés órán?
miután nem értek nagyon hozzá, rengeteg ötletem van:) sajnos nem irtad milyen szakra jársz, igy mondjuk... mindegy.
+ 'zöld' meg 'bio' gazdálkodás MOn. Az élelmiszertermelés egy 'prémium' szegmenséröl van szó, hiszen ezt jobbmoduak veszik nem a legolcsobban. EU pályázatok
+ hasonló téma a "kézmüves sörök" téma, amennyire tudom, ez egy uj es izgalmas ipar magyarországon...
+ (emberi) Mobilitás vidékröl budapestre, és viszont? egyik legnagyobb probléma lehet, h "csak" vidékröl bpre költöznek emberek (pl. mikor egyetemre mennek) és vissza "sose". Van a többi vidéki város között sszamottevö mobilitás?
Külföld felé nagyobb a mobilitás a vidéki, szegényebb régiókból, vagy inkább kisebb? Vszinüleg kepzesi szintre lebontva igazan érdekes. (Lehet, h szegeny vidékekröl a kepzetlenek mennek fizikai munkára, gazdag vidéken ök megmaradnak, de inkább a képzettek mennek?) Van-e visszavándorlás vidékre?
+ vidékfejlesztési EU pályázatok általában. Mi az amiben a Magyarok a palyazok, miben mas ez a tobbi visegrad orsszagtol.
+ képzési szint. Mérhetö-e a képzettségnövekedés vidéken(ok, legyen konkrétan a 3-4 nagyváros), lassabb, gyorsabb mint Bp.? Milyen ez a Kelet- és a Nyugat-európai átlaghoz képest?
+ van-e olyan terület, ahol egy vidéki város versenyre kelhet Bp-el? - Pl. Szegeden a Biotech-ipar talán nem is kisebb budapestinél? (Lakosságarányosan)
+ vidéki egyetemek közelítenek a fövárosi Elithez? Állítólag már vannak ilyen statisztikák, pl. a TDK dolgozatok helyezéseinél. NEm annyira meglepö, ugyanis a vidéki egyetemek jó eséllyel, míg a közepMOi regio egyáltalán nem palyazhat bizonyos EUs pályázatokra, ennek eredményeképpen a legjobb vidéki egyetemek relatíven szólva "usznak" a penzben (szal tudják jövöre is fizetni a fütést;). Miben hozzák be a budapestieket, miben nem, és miért nem? (Az ország csucsegyetemei ELTE, SZTE, Debrecen, PECS, Orvosi: Semmelweis, Debrecen-orvosi- és egeszs.tud. centrum, Pécs-orvosi)
(A Debreceni egyetemen voltam egy kicsit, élményeim zanzásítva: pénz az van, know-how nincs annyi - mert ki az aki D-be akarna vándorol? , l. fennt - én is visszajöttem budapestre.)
Nna, csak kapásból ennyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!