Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szerintetek gáz úgy tartani...

Szerintetek gáz úgy tartani egy prezentációt, hogy a szövegem nagyját felolvasom?

Figyelt kérdés
Az a baj, hogy angolul kell megtartani külföldi közönség előtt, ugyanis egy tanulmányútra megyünk Ausztriába. Megírtam a szövegem, és próbálom memorizálni, de nem igazán sikerül:(
2011. jan. 9. 19:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
nem, csak ne ugyanazt mondd, mint ami a diákon van, mert el fognak aludni
2011. jan. 9. 19:14
 2/11 anonim ***** válasza:

Viszont jó, ha magyarul tudod, és szükség esetén tudsz kapásból szövegelni... :D

Írjál vázlatot, vagy emeld ki a fontos pontokat!

2011. jan. 9. 19:21
 3/11 anonim ***** válasza:

Hát eléggé. De néhány tipp: - a diákra írj fel vázlatpontokat, segítségnek

- senki nem tudja mit akarsz mondani, ha kihagysz valamit a kutya se veszi észre

- ha feltétlen kell segítség, akkor azt ne tedd közszemlére

- nézz a közönségre, csak néha pillants bele a jegyzetbe

- nem hajt senki, ne kapkodj

2011. jan. 9. 19:28
 4/11 A kérdező kommentje:
Igazából az a baj, hogy egy viszonylag hosszú anyagot kell prezentálnom 10 percben, ami nagyon kevés. El tudnám mondani angolul fejből is, de gyakran megakadok, keresem a szavakat, amivel értékes másodperceket veszítek. Ezért gondoltam arra, hogy leírom a szöveget és nagyjából azt olvasom fel, és akkor nem csúszok ki az időből.
2011. jan. 9. 19:49
 5/11 anonim ***** válasza:
Én általában úgy csinálom, hogy kiírom a diára, amit mondani szeretnék, félmondatokban. Gyakorlatilag felolvasom, de a diáról, kiegészítve a mondatokat. Így nem kell megjegyeznem a szöveget... Ha minden diára jut egy-egy kép, és nincs zsúfolt szöveg hatása a diáknak, szerintem semmi gáz nincs vele. Persze ezt csak amolyan nem fontos kisebb előadásoknál csinálom, egy tanulmányi versenyre már betanulom a szöveget. :)
2011. jan. 9. 19:51
 6/11 anonim ***** válasza:
És mi lesz, ha vak sötét lesz a termeben? Csak azért kérdem mert én egyszer tartottam már így előadást (elég sötéten vetítette ki a ppt-t, de nem szaroztak a projektorral, hanem inkább lekapcsolták a villanyt :D), szóval benne van a pakliban, hogy nem fogod tudni majd lapról olvasni...
2011. jan. 9. 20:15
 7/11 A kérdező kommentje:
Erre nem is gondoltam:S az a helyzet, hogy ez lesz életem első komolyabb prezentációja, úgyhogy ilyesmi eszembe se jutott. Akkor talán az lesz a legjobb, ha mint egy memoritert, betanulom a szöveget. Végülis csak 10 percről van szó, az megtanulható keddig, ugye? Vagy van valami egyéb ötletetek?:)
2011. jan. 9. 20:25
 8/11 Bretso ***** válasza:

Nem gáz lesz, csak unalmas. Prezentáció egy bemutató. A legfontosabb az, hogy el tudd adni, amiről beszélsz. Ha felolvasod, azzal elveszíted a szemkontaktust a nézővel/hallgatóval, így a kommunikációd egy fontos része kihasználatlan marad, míg a prezentációd felejthető.

Tanuld meg, amennyire tudod, a metakommunikáció hasonló fontosságú a prezentáció során, mint maga a szöveged, érdemes tehát arra is nagy hangsúlyt helyezni.

2011. jan. 10. 09:39
 9/11 anonim ***** válasza:

Prezentációk aranyszabálya: "A kevesebb több!"

A lehető legszarabb prezentáció az, amikor az előadó fégig nyomja a szöveget. 5 perc múlva senki nem figyel, ezt garantálom. Jobb a kevesebb lazább szöveg, fontosabb dolgok kétszer elmondva, és csak néhány kulcs mondanivaló, amire tényleg emlékezni fognak a hallgatók az előadás után.

2011. jan. 10. 12:09
 10/11 anonim ***** válasza:

Egyéni vélemény (bár tudtommal minden prezentációra járó ismerősöm hasonlóan vélekedik):

Inkább mondj keveset, mint olvasd,

viszont(!!!) inkább papírról olvasd, mint a diákról.

Az a lehető legrosszabb, hogy nem elég, hogy monoton hangon felolvasod, de még a dián is rengeteg a szöveg és ráadásul ugyanaz! (Kuvéve persze, ha az a célod, hogy 1,5 perc után mindenki aludjon)

Ha rám hallgatsz ezt mindenképp kerüld el...

Szerintem a dián a lehető legvázlatosabban, logikusan érthetően és élvezhetően legyen az anyag, ne legyen tele szöveggel,

és egy papírra írd le a legfontosabb szavakat, mondanivalókat

DE NE legyenek egybefüggő mondatok, mert akkor nincs meg a késztetés, hogy felemeld a fejed.

Ha csak a legegyszerűbb szavakat kihagyod a papírról, akkor már ott van minden, de mégis rá vagy kényszerítve, hogy ne szószerint olvasd, hanem néha ránézz a közönségre.

Hülye példa:

Ha a "My name is X.Y." helyett csak "name x. y." van ott, akkor érezni fogják hogy alapvetően te alkotod meg a mondatot, csak épp a neved nem jutott eszedbe :D:D

2011. jan. 10. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!