Mit kell tudni a rovásírásról?
Szeretném megtanulni írni és olvasni....
Kizárólag jobbról balra kell haladni? Van valami különleges szabálya? Eltérhetnek a különböző oldalakon található abc-k? Eddig háromféle helyen néztem utána és mindenhol volt olyan betű, amit más jellel írtak. Ez valami hiba vagy megeshet? Mesélnétek róla?
Lehet balról jobbra is írni, de akkor fordítva kell írni a betűket.
Igen, eltérnek a különböző ABC-k, de sok különbség nincs köztük.
A rovásírás, mint gondolom tudod, egy több mint 1000 éves írásmód. Akkoriban még fára rótták a szavakat.
Ezek sajnos nagyon sérülékenyek...
Kőbe kevésszer véstek, de szerencsére ilyen is volt. Részben ebből, részben pedig elterjedtségéből ( szkítiától - skandináviáig ismert volt) kifolyólag egyes betűk többféle jellel is azonosíthatók.
Én azt tudom javasolni hogy válassz ki egy betűkészletet, ami neked tetszik, és azt tanuld meg.
Nekem segített hogy a szimbolikájával együtt tanultam ( de persze ebből is van több értelmezés).
A bal jobb - jobb bal kérdésre azt tudom mondani hogy először a betűket tanuld meg, utána nem lesz gond az oldal.
én is tudok rovásírni.:)
Azt javaslom, hogy egyszerre tanulj írni és olvasni, mert én folyékonyan tudok írni, viszont az olvasás döcögősen megy, mert azt nem nagyon gyakoroltam. És szerintem ne netről rendelt, lehet kapni könyvesboltokban nagyon jó gyakorlófüzeteket, amelyekben minden bent van, amit tudni érdemes. Ha nem találsz, érdemes netről rendelni. Egyébként nagyon hamar meg lehet tanulni.:)
A szabályok? Hát, ahányele nézel, annyi féle van, pl. a K betűvel. Én úgy szoktam, hogy szó közepén kis rombusz, szó végén pedig /|/ (hehh) ilyesmit, de találhatsz úgy is, hogy magas és mély hangrend szerint kell őket használni.
Az összerovás már kicsit bonyolultabb, és szerintem a bogárjeleket eleinte hagyd figyelmen kívül.
[link] én ezt a könyvet ajánlom, mert tényleg nagyon jó és sok érdekesség van benne.
[link] úgy goindolom, hogy ezek a könyvek mind hasznosak lehetnek Neked, szemezgess.
Puszi!L16.
"És szerintem ne netről rendelt,"
*ne netről tanuld
bocs.:D
Szerintem felesleges a gyakorlófüzetecske.
Én is szerettem volna megtanulni, letöltöttem egy ABC-t és órán elkezdtem rovásírással jegyzetelni. eleinte lassan ment, de aztán később belejöttem, így akár puskát is könnyű volt írni, mert a tanárok nem tudták. :)
Ráadásul amikor a többiek meglátták mit csinálok kedvet kaptak hozzá ők is, így az őrületbe tudtuk kergetni azokat akik nem tudnak írni/olvasni rovásosan :)
Sikerült megtanulnom. :)
Végül is nem vettem, hanem karácsonyra kaptam füzetet. Összességében örülök neki, mert így szerintem gyorsabban megtanultam. Valamint nemcsak simán írni tudok, de megtanultam az összerovást most meg a számrovást fogom megtanulni.
Tök jó, hogy annyian kedvet kaptak hozzá. :)
Szia!
Bocsi a késői válaszért, de csak most láttam, hogy írtál.
Friedrich Klára Új Rovásírás Tankönyv és Szakköri Ötlettárából tanultam. Sok sikert hozzá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!