Milyen mérési eljárást alkalmazhatnék?
Üdv!
Ha van kerítésed, és mindenhol ugyanolyan magas (tengerszint felett (ezt vízmértékkel tudod kipróbálni)), akkor kihúzhatsz köteleket 1 vagy fél méteres távolságra egymástól, úgy hogy ne lógjon sehol.
Ezúton 1 vagy fél méterenként a kötél mentén haladva megméred hogy a kötél milyen magasan van a terepszinttől.
Egy miliméterpapíron a megfelelő kicsinyítéssel ábrázolod a kapott pontokat (x, y, z, ( hosszúság, szélesség magasság), ezek közül ügye a hosszúság és a szélesség egyszerű, mert az ad egy négyzethálót(amit a valóságban is ugye megcsináltál kötélből), és csak annyi hogy a metszéspontokra ráírod a magasságot).
Na ha ez is megvan, összekötögeted a pontokat úgy hogy háromszögeket kapj. De csak azokat a pontokat kösd össze, amelyek között van egész szám. lásd pl. mértél az egyik pontra 5,3m at , a másikra 6,1m et. ezeket összekötöd, a 2 közötti egész szám a 6m.(( már ha van 7 m es kerítésed :d ))
Annyi a dolgod, hogy meghatározod hogy a 6 nak, mik az x-y koordinátái.Ezt úgy tudod kiszámolni hogy leméred a távolságot a papírodon 5,3 és 6,1 között (legyen mondjuk 2,3 ).
veszed 5,3 és 6,1 különbségét: (0,8).
veszed 5,3 és a következő egész (6)különbségét:(0,7)
Felállítod az aránypárt:
0,8.....2,3
0,7.....x
keresztbe szorzol:(0,7*2,3)/0,8=2,0125
(interpolálsz)
Ezt felméred a 2,3 hosszúságú szakaszodra ( ami ugye 5,3 és 6,1 között van), és 5,3 tól indulva ráméred. Ez adja meg a 6 m xy koordinátáit.
Miután ezt végigjátszottad az összes pontoddal, és meghatároztad az össes egész ( vagy ha úgy szeretnéd az összes fél m ) koordinátáit, akkor azokat (egészek / felek) összekötöd, folytonos vonallal, ha szépet akarsz, szögletessel ha egyszerűt.
És Voila:kész az udvarod szintvonalas térképe.
:D
Hű, de hasznos válaszokat kaptam! :) A slagvízmértéket ki fogom próbálni.
A második válaszolónak külön köszönöm a részletes magyarázatot! Ez is nagyon jónak tűnik. Igen, kert van, az egyetlen gondot csak a kötelek lógásmentes felfüggesztése okozza. További gond, hogy a terület meglehetősen nagy szintkülönbségekkel rendelkezik (3-4 m), ezért gyorsan tovább is gondoltam az elképzelést. Mivel nem szorít az idő, szerintem apróbb területekre osztom fel a kertet (mondjuk 2x2 méterenként), ezek négy sarkába cölöpöket vernék olyan módon, hogy a tetejük egy szintben legyen. Ezekre négy rudat rögzítenék, és innentől ugyanúgy járnék el, mint ahogyan javasoltad. Ha naponta 2 kis területet fel tudnék mérni, akkor 2 hét alatt akár 10 cm-es felosztással is felmérhetném a terepet.
Amúgy kipróbáltam már saját ötleteket is, csak mindegyik hibázott valahol. Az egyik az volt, hogy készítettem egy "A" betű formájú eszközt fából, ami két szárának vége között pontosan 20 cm volt a távolság. Ennek csúcsába helyeztem egy függőónt, majd ragasztottam rá egy skálázott papírt, amin fokok voltak feltűntetve. Amikor lehelyeztem a földre, a függőón a skálán jelezte, hogy a két, egymástól 20 cm távolságra eső pont között a vízszintestől hány fokban eltérő egyenes húzható.
20 cm-enként zsínórokat húztam ki keresztben, és ezek mentén haladva rögzítettem a mutatott értékeket. Ezek alapján elkészítettem egy 3 dimenziós modellt számítógépen, ami nem volt ugyan rossz, csak mivel a mért értékek egymásra épülnek, vagyis minden vonal kiindulópontja az előző vonal vége, így ha az elején elmértem valamit (mégiscsak egy házilag barkácsolt eszköz), azt a hibát végigvittem a szakasz végéig, ami viszont már erősen látható a végső modellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!