"Ha az atomok mind egy irányba állnak be", Most mondtad hogy az elektronok pályán való keringése okozza. Egy atommag meg mindig a "gömb" alakhoz közelít vagyis nincs iránya, tehát maximum az elektronok keringési pályái kerülhetnének ilyen szinkronba.
Más kérdés hogy atomi mágnes meg tudtommal nincs is. Az állandó mágneses anyagok mindegyike ötvözet ha jól tudom, tiszta elemből álló mágnes sincs, (Az acél is vas és szén ötvözete, a tiszta vas nem állandó mágneses, még az öntött vas sem, de ha egy acélrudat földhöz csapsz, mágneseződik az ütéstől mert a szerkezete kissé átrendeződik!), ebből következik hogy 1 atom ehhez nem elég még kettő sem.
Ezért beszélnek a mágneses anyagoknál elemi mágnesekről, ezek "állnak be irányba" ezek tulajdonképpen az ötvözet kristályai, tehát valószínűleg a kristályszerkezethez is köze van a dolognak (de ebben már nem vagyok olyan biztos).
Egy újabb jó kérdés hogy mennyi az a minimális atomszám ahol egy anyag kifelé is mágneses tulajdonságokat kezd mutatni?
Köszi, hogy elmagyaráztad, miért hülyeség a válaszom, kár, hogy te nem adtál rá másik magyarázatot :)
Természetesen, az én válaszom az egyszerűbb, régebbi atommodellt használja, amiben az elektronok még mindenféle pályákon keringenek.
Kétségtelen, hogy ez az elmélet már megdőlt, ahogyan a newtoni fizika is, de azért ha meg kell határozni, hogy egy 100 lóerős motor egy 1000 kg tömegű autót mennyi idő alatt gyorsít 100 km/h-ra, még ugye nem fogunk a relativisztikus fizikához fordulni?
Az atomoknak igenis van saját mágneses terük, ami több részből tevődik össze, úgy mint a magok saját mágneses momentuma, az elektronok saját mágneses momentuma és az elektronok mag körüli mozgásából származó mágneses momentum. Igaz, hogy ez a mozgás nem körpálya, meg nem is biztos, hogy mozgásnak lehet tekinteni, de akkor is tény, hogy a kvantummechanikában is ilyen elemekből áll össze az atom teljes mágneses tere.
És innentől már ugyanaz a magyarázat: A mágnesezett anyagban ezeknek az atomoknak a mágneses momentuma egy irányba áll be. A ferromágneseknél még doménekbe is rendeződik, az állandó mágneseknél meg be is fagynak ezek a domének. Hogy miért, azt nem tudom, annak már valóban feltehetően kristályszerkezeti meg egyéb energetikai magyarázatai vannak.
Ne vitázzatok már ezen bizonyos szempontból mindkettőtöknek igaza van. De kérdezőt szerintem a mágnesek lényege érdekelte, az alapvető dolgok, hogy mitől hogyan miért. Szóval a részletekben nem érdemes elveszni.
Amúgy tényleg érdekes téma. Habár ha csupán a fizikai jelenséget nézzük akkor avval nem magyarázható az egész lényege. Az egész Földet felölelő magyarázat már jobb rálátást adna, érdekes előadás lehetne ebből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!