Otthonról, hulladékból akár :)
Kell egy kis (kb. 50 ccm térfogatú) tartály, amibe borszeszt (alkoholt) töltesz. Sok kritériumnak meg kell felelnie a tartálynak, pl. bírja a gyors és nagy hőmérséklet-változást, ne marja az alkohol, jól zárható legyen, stb., de ezek egy része trükközéssel áthidalható. A lényeg, hogy ne legyen tűzveszélyes, és olyan helyen használd, ahol biztosan nem gyújtasz fel semmit.
Én anno 12-13 évesen Erős Pista bácsi lakhelyéből (pici befőttesüveg) csináltam borszeszégőt kísérleteimhez. A tetejét átszúrtam egy megfelelő méretű késsel, majd egy 10 centis pamutgurtnit gyömöszöltem bele a résbe, ezzel kész is lett a homemade borszeszégő. Ha nincs gurtnid, vagy van de műszálas (ma már jobbára csak műanyagból csinálják), akkor használhatsz cipőfűzőt, vagy farmernadrág-anyagot is hozzá. A lényeg, hogy elég szorosan illeszkedjen a résbe ahhoz, hogy ne tudjon "beégni" a tartályba, de ne túl szorosan, különben csak lassan tud keresztülszívódni rajta az üzemanyag. Azt, hogy a kanócnakvaló pamutból van-e, úgy tudod legkönnyebben megállapítani, hogy szárazon meggyújtod, és ha göbösödés nélkül, sárga lánggal ég, és égésekor égett papírra emlékeztető szaga van, akkor jó eséllyel növényi származék (általában pamut) az anyaga.
@Sceptic:
Respect! :-DD
Pedro
Ezek a három közül melyik a legjobb és a második legjobb
gyertyakanóc, pamutcérna, műanyagból készült cipőfűző.
A gyertyakanóc át van itatva gyertyaanyaggal (paraffinnal), így nehezen veszi fel az alkoholt a tartályból (vagy sehogy se). Ezen kívül a paraffin erősen kormozóan ég, pont ennek elkerülése végett használnak alkoholt a borszeszégőben.
A pamutcérna mr jobb, csak nagyon vékony, annál azért valami vastagabb anyagra van szükség. Az se jó, ha sok szálat fogsz össze, mert az első meggyújtás után összevissza fognak állni a szálak a lángban. Összefonhatod őket, de olyan szorosan nehéz, amennyire szükséges.
A műanyag cipőfűzőt felejtsd el, egyáltalán nem alkalmas kanócnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!