Mit mondott Napóleon csapatainak a piramis-csata előtt?
Egy konyvben olvastam rola igy van a mondat: ,,Mindnyájan tudjuk,
mit mondott Napóleon csapatainak a piramis-csata előtt, de senki nem ismeri azt a
hangsúlyt és hangszínt, amellyel azt mondta, és azt az érzést, amit ez a beszéd a katonáiban keltett. Ezért pontosabbak lennénk, ha elismernénk, hogy tudunk valamit
arról a híres buzdításáról, de nem ismerjük és soha nem is ismerhetjük meg a teljes
eseményt magát''
Azt, amit az első válaszoló idézett. A te idézeted pedig Paul Brunton A jóga titkos tanításai című könyvéből származik. :D
Szerintem nem érdemes ilyesmiken agyalni, hogy a katonákban milyen érzéseket keltett a beszéd; hiszen ahány ember, annyiféle.
Ez a "mindnyájan tudjuk, mit mondott" pedig iszonyatos túlzás; magyarul nem is találtam semmit. A "buzdítás" 1798. július 21-én hangzott el Egyiptomban. Az eredeti idézet a Wiki vonatkozó oldalán is megtalálható:
«Soldats ! Vous êtes venus dans ces contrées pour les arracher à la barbarie, porter la civilisation dans l'Orient, et soustraire cette belle partie du monde au joug de l'Angleterre. Nous allons combattre. Songez que du haut de ces pyramides quarante siècles vous contemplent.»
Szabad fordításban: "Katonák! Önök azért jöttek ezekbe az országokba/erre a vidékre, hogy megmentsék (őket) a barbarizmustól/kegyetlenségtől; hogy elhozzák Keletre a civilizációt; és hogy a világnak ezt a gyönyörű részét felszabadítsák Anglia igája alól. Harcolni megyünk. Álmodják/képzeljék azt, hogy azoknak a piramisoknak a tetejéről negyven évszázad szemléli Önöket."
(Megjegyzem, az angol változatokban az utolsó mondatot így kezdik: Emlékezzenek arra/vegyék figyelembe azt,...; de a "songer" igének nem találtam ilyen jelentését, csak az "álmodik", "ábrándozik" szerepel a szótárakban.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!