Honnan tudjuk biztosan hogy 2009-et írunk?
Megállapodás kérdése.
Amúgy Jézus (nem Krisztus, nem úgy hívták) 3 évvel odébb született. Elszámolták az éveket.
Onnan próbáljuk számolni az éveket, csak nem jött össze.
A keresztény időszámítás szerint van "csak" 2009.
Írhatnánk akár 4.000.002.009-et is (kb. a Föld keletkezése).
Az előttem hozzászólók jól írták: megállapodás kérdése!
Különböző népek másképp (máshonnan eredeztetve) számolják az éveket:
"Egyes időszámítások kezdetei
A kronológia kezdőpontjának meghatározása nem egységes módon történt, meghatározhatja vallási világnézet, egy-egy kiemelkedő fontosságú történelmi esemény, vagy más szempontok is.
- az ókori görögök az első olimpiai játékoktól számították az időt: i. e. 776
- az ókori rómaiak Róma városának legendás alapításától: i. e. 753. április 21. Neve: Ab Urbe condita Era, rövidítve AUC.
- a zsidók az i. sz. III-IV. századtól kezdve világ teremtésétől: i. e. 3761. október 6.
- a zsidók a hellenisztikus kortól a VIII. századig: Szeleukosz Nikatór trónra lépésétől, i. e. 312-311
- keresztény világ a VI. században: area martyrum, Diocletianus trónra lépésétől, i. sz. 284. augusztus 29.
- kopt keresztények, monofiziták a mai napig: area martyrum
- a keleti kereszténység egy része a világ teremtésétől: alexandriai éra i. e. 5493. augusztus 29.
- a bizánciak szintén a világ teremtésétől: bizánci éra i. e. 5509. szeptember 1.
- Portugália, Kasztília, Aragónia a XV. századig: pireneusi éra, i. e. 38. január 1.
- a muszlimok prófétájuk, Mohamed hidzsrájától: i. sz. 622. július 16.
- az európai kultúrkörhöz tartozók névleg Jézus születésétől (i. sz. 1), neve area vulgaris."
Forrás: [link]
Hát ha leírom, hogy 2009 és utána visszaolvasva tényleg 2009, akkor eléggé biztos vagyok benne, hogy 2009-t írtam.
Amúgy meg megállapodás kérdése, rohadtul mindegy mennyit írunk, az év akkor is év marad. Nem az a lényeg, hogy abszolút mennyi van, hanem hogy két esemény között mennyi telt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!