Hány szúnyog kell ahhoz, hogy kiszívják egy ember összes vérét?
Egy szúnyog szerintem saccperkábé 1 köbmilliméter vérnél többet nem tud bedurrantani.
Meg kell nézni, mennyi átlagosan a halálos vérveszteség literben, aztán osztani-szorozni.
Hát ezt elsaccoltam.
"Egy szúnyog körülbelül 16 mm3 vért tárol. 16 mm3 =0,016 cm3=0,000016 dm3= 0,000016 liter. Egy véradás alkalmával általában 450 milliliter azaz 0,45 liter vért vesznek le, innentől már csak egy egyszerű számítás van hátra: 0,45/0,000016 = 28125. Vagyis egyetlen véradással, 28 125 szúnyogot foszthatunk meg táplálékától."
Nem fosztjuk meg. A szúnyog nem táplálékul használja a vért. Tápláléknak megelégszik növényi nedvekkel. A vér a lárvák lerakásához, tehát a szaporodáshoz kell. Vért csak nőstény szúnyog szív (egyet kapj el, és nézd meg...)
Amúgy én arra az emberre lennék kíváncsi (leszámítva, ha kikötötték), aki hagyja a folyamatot a végkifejletig. Meg arra, összejön-e annyi szúnyog.
Ez így van, nem tápláléknak ,de ennyit benyel.
Egy ember átlagosan kb. 5 liter vért forgat, ebből 2 liternél több elvesztése már halálos lehet.
Ha 2 literre számolok, 125 ezer teleszívott szúnyog tudná elvinni ezt a mennyiséget.
Az ember kb. 2 négyzetméternyi testfelületére elosztva ez négy négyzetcentiméterenként (2X2 cm) jelentene egy csípést.
Én ezt az eredményt eléggé irreálisnak látom, szerintem a 16 köbmilliméter egy szúnyogban egy fals adat (szerintem az inkább 1,6, akkor a szúnyogok és a csípések számát fel kell szorozni tízzel).
Amúgy sem működne, mert a vérveszteséggel és a vérnyomás csökkenésével először a bőr alatti hajszálerekben csappan a vér mennyisége, a szúnyogok hiába szívnának, "nem jönne a cucc".
nlwarez:
Kitartás, Molnár Gábor is öregkori elgyengülésben halt meg, nem vérveszteségben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!