Mi határozza meg hogy az olasz föneveknek mi a neme? Egyet-smást hallottam de például amikor e-re végzödik akkor nö vagy hím nemü lesz?
A legtöbb olasz főnév nemét az utolsó betű "o/i/a/e" határozza meg az alábbi módon:
ragazzo - hímnem egyes szám
ragazzi - hímnem többes szám
ragazza - nő nem egyes szám
regazze - nő nem többes szám
Van néhány kivétel, de többnyire az -o végű szavak hímneműek, az -a végűek pedig nőneműek. (Többes számban a hímneműek -i, a nőneműek -e végződést kapnak.)
Az -e végű szavaknál nincs szabály, így külön meg kell tanulni, melyik nemhez tartoznak. (Többes számban ezek is -i végződést kapnak.)
Nagyon köszi!:)
Esetleg nem tudtok valami internetes oldalt ami pontosan felsorolja?(az e- végüeket) Vagy youtubon valamit?Mert azt még megköszönném:)
Ilyesmit sajnos nem tudok. Az biztos, hogy nem lenne rövid a lista, hiszen rengeteg szó van.
Szerintem célszerűbb lenne egy-két olasz nyelvkönyv/tankönyv szótári részét bogarászni.
Vagy keresgélhetsz téged érdeklő szavakat ebben a szótárban:
(A "virág" = "fiore" szóra állítottam most; evidensen a "h" hímnemet jelent; az "n" pedig nőneműt.)
Néhány -e végű főnév, csak a példa kedvéért, "mutatóba":
1., Hímnem: bicchiere - pohár, cane - kutya, latte - tej, limone - citrom, madre - anya, mese - hónap, mobile - bútor, ospedale - kórház, pane - kenyér, panettiere - pék, pesce - hal, pianoforte - zongora, pedale - pedál, serpente - kígyó, signore - úr, sole - nap, televisore - tévékészülék, dente - fog, editore - kiadó, favore - szívesség, colore - szín, abete - fenyőfa, affare - ügy, üzlet, ascensore - lift (felvonó), bottone - gomb, cognome - vezetéknév, cuore - szív, disordine - rendetlenség, dolore - fájdalom, esame - vizsga, giornale - újság
2., Nőnem: fame - éhség, notte - éjjel, carne - hús, colazione - reggeli, canzone - dal, estate - nyár, padre - apa, mezzanotte - éjfél, parte - rész, mare - tenger, stazione - állomás, televisione - televízió, abitazione - lakás, arte - művészet, capitale - főváros, chiave - kulcs, febbre - láz
(Az -ione végződés mindig nőnemű; a hónapok nevei pedig hímneműek: aprile, settembre, ottobre, novembre, dicembre.)
És egy jó tanács: a szavakat célszerű névelővel együtt megtanulni, pl. "il fiore", "la notte", "l'estate" etc.
Auguri. :)
Vannak kisebb trükkök, de nem lehet sajnos mindre ráhúzni valamit. A "zione" végződésűek mindig nőneműek (pl. stazione). Vagy pl. a "ma" végződésű szavak gyakran az a végződés ellenére is hímneműek, ők a görög eredetű szavak (pl. il diploma, il problema). A többit már előttem leírták. Fontos azonban, hogy a nőnem többesszám csak akkor használható, ha a társaságban nincs egy fiú sem.
Pl. Dorotea e Laura sono ragazze. DE Dorotea, Laura e Marco sono ragazzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!