Valakit szépen kérek tudna segíteni matematikában?
Nem tudom megcsinálni a feladatokat,valamit mindíg elrontok bennük.Valaki segítene aki ért a matekhoz,és le tudná lépésről lépésre írni a feladatok megoldását? És hogy milyen módszer kell hozzá? Nagyon hálás lennék érte! Köszönöm előre is . :-)
1.feladat:
Hány db olyan 3 jegyű szám van, amelyben a számjegyek növekvő sorrendben követik egymást?
2.feladat:
Egy gimnázium számitástechnika termében 10 számítógép van.Hányféleképpen ülhetnek le a diákok,ha egy géphez csak egy gyerek ülhet,ha :
a; a csoport 10 fős
b; a csoport 7 fős?
na a végét újra
a=hanyasszámrendszerbenvagyunk
b=hányjegyűszámokatírunkfel
és
a-b=c
n = c
d = 0... -> c (természetes számok halmazán)
SZUMMA (n db elem) =
(d(alsó index:n-edik elem)^2+ d(alsóindex:n-edik elem) ) /2 + ....
A második feladat szerintem ki van vesézve, de az első még nem százas.
Először is praktikusabb, ha nem a százasoktól megyünk, hanem a lehetséges tízes-egyes párokat felírjuk:
a legkisebb tízes számjegy a kettes lehet, mivel a 0 nem alkalmazható, a legnagyobb pedig a 8-as, mert az egyesek helyén kilences lehet a legnagyobb.
2-nél 7 számjegy nagyobb egy 0-9-es skálán, ahogy 3-nál 6, stb.
tehát
2-nél 7
3-nál 6
4-nél 5
5-nél 4
6-nál 3
7-nél 2
8-nál 1 lehetőség van.
azonban egy szám csak annyiszor szerepelhet, ahány nála kisebb szám van, tehát (n-1) szer
ezzel átírva a felső oszlopot:
1*7
2*6
3*5
4*4
5*3
6*2
7*1
ezeket összeadva kijön a 84
Én vagyok az, aki írta az elsőre az általános képletet arra vonatkozóan, hogy:
Hány db olyan valahány jegyű szám van, melyeknél a számjegyek növekvő sorrendben követik egymást. A képletem alapján akár 16-os számrendszerben lévő számokról és 5 számjegyűek felírásával is meg lehetne válaszolni a kérdést
Az elsőre jóval tömörebb megoldás is van:
Ha már ki van választva három számjegy, akkor azoknak csak egy megfelelő sorrendje van. Így ugyanannyi megfelelő háromjegyű szám van, mint ahányféleképpen ki lehet választani a 9 számjegyből 3-at. (A 0-t ugye nem vehetjük bele..)
9-ből 3-at pedig (9 alatt a 3)-féleképpen tudunk választani. Ez pdig 9!/(3!*6!) ami egyenlő 84-gyel.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!