Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi pontosan a meditáció...

Mi pontosan a meditáció lényege és hogy kell csinálni?

Figyelt kérdés

Amennyire tudom, a meditáció a "kiüresedésről", az elengedésről, a semmire nem gondolásról szól.

De akkor miért van az, hogy azt hallani, hogy vannak, akik egy életen át tanulják, tökéletesítik a meditációt? Mit lehet a semmire nem gondoláson tanulni és tökéletesíteni? Mi benne a pláne?

Nem a provokáció a szándékom, hanem tudni szeretném, mert én is szeretnék megtanulni hatékonyabban relaxálni.

2013. júl. 4. 14:16
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok "hozzáértő", csak azt mondom, amit az általam hallott, látott, olvasott dolgokból leszűrtem. Úgyhogy ez csak egy vélemény.

A meditáció gyakorlatilag tökéletesen irányított figyelmet jelent. Az, hogy "nem gondolsz semmire", csak egy gyakorlat, ami arra jó, hogy megtanuld lecsendesíteni az elméd háttérzaját, kizárni a csapongó gondolatokat. Meditálni azért szoktak csukott szemmel, csendben, egyedül, hogy minél kevesebb legyen a zavaró hatás, ami elvonhatja a figyelmet, így nyilván könnyebb. Célszerű ilyenkor egyetlen dologra koncentrálni, mondjuk a légzésre, egy gyertyalángra vagy ilyesmire. Aki elég gyakorlott, az -feltételezem- képes hétköznapi helyzetekben is meditálni, azaz tökéletesen irányítani a figyelmét arra, amire akarja.

Persze relaxációnak is jó, ha képes vagy néha megszabadulni minden akaratlan gondolattól és valóban élvezni a külső-belső csendet egy darabig.

Ignoramus

2013. júl. 4. 15:35
 2/2 anonim válasza:

Szia!

Először is: a meditációban szerintem nem csak a semmire gondolás a lényeg, hanem önmagad mélyebb megismerése. Egyébként nem is hinnéd, milyen nehéz kiüríteni az agyad! Tapasztalatból tudom, hogy egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik.

Szerintem olvass utána bővebben a meditációnak, mostanság már magyarul is nagyon sok infót lehet róla találni, ha pedig tudsz angolul, nyert ügyed van. Ha nem tudod, hogy meditálj, szerintem kezdetnek keress rá, hogy "vezetett meditáció". (Nagyon sokat találhatsz magyarul is.) A lényege az, hogy egy ember mondja, hogy mit csinálj, vagy mit képzelj el a lelki szemeid előtt. Így könnyebb elkezdeni, mint más módszerekkel.

Remélem találsz neked valót!

2013. júl. 4. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!