Létezik, hogy tudok ébren álmodni?
Szerintem ez egyfajta alvásközeli állapot, az alfa hullámok állapota. Egyszer én is voltam úgy, hogy (ebéd után :)) lefeküdtem és a rádiót hallgattam. Becsuktam a szemem és vagy egy órán keresztül álmodtam (emlékeztem is a teljes random sztorira), de közben nem aludtam, mert az egy órás műsort végig hallgattam közben. (Azért is keltem fel, mert vége lett.) És az álom teljesen asszociatív láncszerű volt, nem irányítottam.
Szóval van ilyen, igen. :)
"az egy órás műsort végig hallgattam közben"
...Mármint a rádióban. :)
Nem vagyok szakértő, de szerintem nem párhuzamosan működik, inkább valahol a kettő között, egy átmeneti állapotban. Az álomképek amúgy valamennyire követik az éber működést, azzal a különbséggel, hogy a bejövő ingerekre adot válaszok (asszociációk) helyett "szabadonfutó" módban, önjáróan működik, tehát egy gondolatról asszociálunk a következőre, és a valóság (érzékszervek) nem befolyásolják ennek a folyamatát. Ezen kívül a realitás érzékelése, a racionalitás is el van nyomva.
Ezt az állapotot már akkor elérjük, mikor az érzékszervektől jövő ingerek is még feldolgozás alatt állnak. Szóval szerintem ilyenkor a létra közepén vagyunk folyamatosan. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!