Nem szövet kell hozzá, hanem dns, márpedig halott, megfagyott mamutbébiben is találtak már használható dnst.
2013. jún. 28. 19:11
12/20 anonim válasza:
Utolsónak igaza van, abból a karból már nem lehet, ugyanazért, amiért a borostyánba ragadt szúnyog bendőjében lévő vérből sem lehet Jurrasic Park-ot klónozni.
2013. jún. 28. 19:13
13/20 anonim válasza:
:) Jó kérdés.
Kizárt dolog, hogy abban életképes DNS-t találjanak. Hiába van 1000 éve bebalzsamozva. A benne lévő DNS szálak szerintem már mind teljsen roncsolódtak.
2013. jún. 28. 19:32
14/20 anonim válasza:
Halottat nem lehet klónozni, mert a DNS már órák alatt elkezd töredezni.
Töredezett DNS pedig remekül azonosítható (apasági perben pl.) de nem klónozható, mert már nem működik jól.
2013. jún. 28. 20:42
15/20 anonim válasza:
...viszont az megoldható lenne - ma még nem, majd később - hogy a maradék DNS alapján öszerakjunk egy olyan DNS-t, mint István királyé volt. Ezt ki tudná hordani egy mai anya, és voila - megszületne a kis Istvánka.
Szerinted mire lenne jó ez?
Még az ujjlenyomata sem egyezne meg, mert nem mindent a kromoszómák döntenek el.
2013. jún. 29. 00:28
16/20 anonim válasza:
Nyilván majd valamikor lehetőség nyílik rá, oké, hogy a DNS töredezik de 90%-a úgy is csak szemét és valószínűleg nem ugyan ott károsodik az a több millió vagy milliárd(?) DNS ami abban a kézfejben van, szóval talán valamikor lehetőség lenne rá. Egyébként a Szent Jobb-ról nem tudni, hogy Istváné e csak annyi, hogy egy „a közepesnél valamivel kisebb férfikéz a körülményekhez képest igen jól megtartott múmiája” a wikipedia szerint.
2013. jún. 29. 17:32
17/20 anonim válasza:
"valószínűleg nem ugyan ott károsodik az a több millió vagy milliárd(?) DNS"
Nagyon apró darabokra törik mind, és attól még távol vagyunk, hogy molekulánként szedjük össze az összeset!
Amúgy most mammuttal próbálnak hasonlót, ami sokkal jobb állapotban maradt fenn (-150 fokon gyorsfagyasztva) - és ez is roppant nehéz lesz.
2013. jún. 29. 17:35
18/20 anonim válasza:
Igen, én is olvastam róla, de mivel az "hűtve" volt, így nem is hozakodtam elő vele.
2013. jún. 29. 17:49
19/20 anonim válasza:
Feltéve ha az ő keze.:D A DNS valószínűleg túl töredezett.
2013. júl. 5. 16:06
20/20 anonim válasza:
Próbáltam utánanézni, és azt találtam, hogy öt-hat évvel ezelőtti szakcikkek szerint már paraffinban eltett szövetmintákból is nyerhető ki jó minőségű DNS. (A paraffin általános eljárás a levett minták tartósítására.) De a Szent Jobb más eset. Az technikailag manapság még nem megoldható. De lehetséges, hogy pár évtized múlva az lesz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!