Na akkor most melyik irány a megoldás? SÜRGŐS!
Figyelt kérdés
Van egy feladat, amit megkerestem a neten, de két fajta megoldást is írtak. Feladat: Le kell szúrni egy egyenes botot és az árnyékának végébe rakni kell egy követ. 15 perc múlva újra a végéhez rakni kell egy követ és párszor meg kell ezt ismételni. Irányt kéne megadnia, de olyat találtam, hogy északi irányt mutat meg és olyat is találtam, hogy a kelet-nyugat irányt mutatja. Akkor most melyiket is? Tudományos magyarázatot is írjatok hozzá! Köszönöm! :)2013. jún. 23. 13:15
1/2 anonim válasza:
Féltekétől függ, itt az északi félteken délben pont észak felé mutat az árnyék.
2/2 anonim válasza:
Az irány attól is függ, hogy hány órakor kezded rakni a köveket.
Arról nem is szólva, hogy az év melyik napján, melyik féltekén, melyik szélességi körön, mert hiszen a napkelte időpontja változik, ha egyáltalán az adott helyen és az adott napon felkel a nap.
Akkor van dél, amikor az árnyék a legrövidebb. Ekkor az északi féltekén a legrövidebb árnyék az északi, a déli féltekén pedig a déli irányba mutat.
El kell felejteni a nyári időszámítást!
Ha ezt a játékot a Sarkkörön túl csinálod a nyár közepén, nem érsz el semmit, mert alig változik az árnyék hossza.
A Térítők között meg a leghosszabb árnyékok közti szöget kell megfelezni, hiszen a Nap pontosan a zenitről süthet, amitől az árnyék nullvektor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!