Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » -2x+1 derivltja mennyi? Es miert?

-2x+1 derivltja mennyi? Es miert?

Figyelt kérdés
2009. okt. 5. 16:50
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
az allandot "c" vel jelzi mindenhol
2009. okt. 5. 18:30
 12/19 anonim ***** válasza:

Ilyen esetekben a változó hatványa konstans szorzóként "előre kerül" és a hatvány eggyel csökken.

Ez esetben ugye -2*x^1, deriválás után (-2*1)*x^0, mivel minden szám 0-ik hatványa 1, ezért a változó ez esetben eltűnik (konstans deriváltja meg 0 mint tudjuk).

Például egy másik esetben: 3x^7+4x^4 deriválás után

(3*7)*x^6+(4*4)*x^3 és így tovább, nem bonyolult és biztos fel van írva valahova szabályként mert ez a legalapvetőbb deriválási szabály.

2009. okt. 5. 18:52
 13/19 A kérdező kommentje:

ezt betukkel nem tudnad nekem leirni?

Sajnos semmi ilyent nem talalok a konyvben es 2 konyvet is atneztem .

2009. okt. 5. 18:54
 14/19 A kérdező kommentje:
koszi szepen a segitseget mostmar megertettem :)
2009. okt. 5. 18:57
 15/19 anonim ***** válasza:
Egyébként tényleg nézz körül a könyvben, mert jó ez az ökörszabály, csak mikor arra kerül a sor érteni is kéne hogy mi a szöszről van szó és sok köze van a határértékhez meg függvényekhez, szóval lapozd föl a témát, mert önmagában sokat nem ér, hogy röviden elmagyaráztam.
2009. okt. 5. 19:05
 16/19 anonim ***** válasza:

A derivált az adott függvény meredekségét jelenti. A "+1" deriváltja mindenütt nulla (nincs meredeksége) - a "-2x" deriváltja -2 (ez a meredeksége mindenütt).

Ennél egyszerűbben nehéz magyarázni :-)

2009. okt. 5. 19:13
 17/19 A kérdező kommentje:
hat ugy nez ki kell majd , egy par matek kulon ora nekem . Ezek utan jonnek majd meg a nehezek az integralas .Most megertettem ezt remelem nem felejtem el , de leirtam es arra emlekszem hogy leirtam ugyhogy elo tudom keresni :)
2009. okt. 5. 19:15
 18/19 anonim ***** válasza:
egyszerűen, a függvény deriváltja, a függvény minden pontjához hozzárendelt meredekség. a -2x+1 esetén ez -2 lesz, ahogy írták lineáris függvény -> állandó meredekség, és ha tudod, hogy kell az egyszerű f(x)->x-et felrajzolni és abból eljutni a -2x+1 függvény felrajzolásához, akkor azt is belátod, miért lesz a deriváltja (meredekség) -2
2009. okt. 7. 13:02
 19/19 anonim ***** válasza:

vagy veszed a szorzatfüggvény deriválási szabályát:

(f(x)*g(x))' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)

Ez alapján:

(c*x)' = c' * x + c * x'

mivel c'=0 és x'=1

ezért

=0*x + 1*c = c

tehát (c*x)'=c

2009. okt. 8. 01:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!