Időutazási paradoxon?
Ma gondolkoztam egy kicsit az időutazáson, hogy milyen jó lenne, ha pl egy idővihar előre vinni annyit az időben, hogy tudjam a nyertes lottószámokat, de közben egy paradoxonra lettem figyelmes. El is neveztem lottó paradoxonnak (nem tudom létezett e eddig, ha igen elnézést).
A lényeg, hogy valaki előre jut az időben és megnézi a nyertes lottószámokat, de tegyük fel nincs nyertes azon a héten. Visszatér a saját idejébe és megjátssza őket.
Így már lesz nyertes, de ezzel megváltoztatta a jövőt. Vagy, ha megteszi őket, akkor nem azok a számok lesznek a nyerőszámok, mert megváltozott a jövő? Esetleg egy alternatív valóságot nyit?
Ezek szerint ebben a sci-fi-ben is az alternatív valóságok közötti átjárás történik. Végül is ez a triviális megoldás a paradoxonok elkerülésére.
Azt írja "Rájönnek, hogy az a világ sem a valóság, ahonnan származnak." Én meg azt írtam hogy mindegyik igazi valóság. A két állítás izomorf.
Megnéztem fórumokba azt írják nincs benne ellentmondás, ellentétben más időutazásos sci-fi-kel amik több sebből véreznek.
"- Nem lehet időutazást csinálni. (Jelenleg semmilyen fizikai törvényt nem ismerünk ami megakadályozná hogy lehessen.)"
Viszont ismerünk olyat ami engedi. Gyűrű alakú fekete lyukat adott szögben megkerülve a múltba jutsz. A 30-as években ezt már bebizonyították, pedig akkor még nem tudták, hogy van ilyen fekete lyuk.
Most se tudják, te már találtál?
Ez elvileg csak egy elméleti lehetőség - volt - amíg még fogalmunk se volt a szerkezetéről.
Ma már úgy sejtjük, hogy ilyen nem létezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!