Van olyan népcsoport amely a germánok és a szlávok keverékei?
Ezt a választ te sem gondoltad komolyan, kedves első, igaz? :D
Közünk nincs sem a szlávokhoz, sem a germánokhoz. Teljesen máshonnan jöttünk, más nyelvvel, és másfelé is tart(ott)unk (nyelvi, kulturális és történelmi téren is).
"Teljesen máshonnan jöttünk, más nyelvvel, és másfelé is tart(ott)unk (nyelvi, kulturális és történelmi téren is)."
A "keverék" szónak genetikailag van csak (némi) értelme, ezért genetikailag értelmeztem a kérdést. Genetikailag pedig a magyarokban rengeteg szláv, nem kevés germán és még sok egyéb elem található.
"Máshonnan jöttünk": te lehet, én viszont itt születtem. Az őseim pedig, mint a magyarok nagy részének ősei: szlávok, germánok és sok más nép (pl. törökök).
Ami a kultúrát illeti, megint csak nem értem az akadékoskodásod, hiszen a magyar kultúra hasonlít a környező népek kultúrájára, ezek a népek pedig szlávok és germánok, kivéve a románokat, akiket, igaz, megint csak erős szláv hatások értek.
Nyelvünket szintén roppant erős szláv és germán hatások érték, noha nem szláv vagy germán _eredetű_. De a kérdés nem is erről szólt.
a nyelvi dolgokra mondom hogy :
a Balaton szo a szláv blato (sarat jelent) szobol ered
és még sok más is
A poroszok eredetileg baltiak.
Bár keveredhettek valamennyire a szlávokkal, nem tagadom.
Szerintem leginkább a csehek. Ők ugyebár szlávok, de sokáig német elnyomás alatt éltek. Ennek biztos van valami genetikai hatása is.
Nem germánok vagy szlávok keverékeként született a magyar nemzet, hanem teljesen függetlenül (a függetlenséget _ne_ a keveredés lehetőségének tagadásaként tessék értelmezni) ezektől a népektől.
A genetikai, nyelvi stb. keveredés ezzel _együtt_ érvényesül, de ettől még nem leszünk germán vagy szláv gyökerűek.
Nem a magyar hasonlít a környező népek kultúrájához, hanem épp fordítva. A középkorban sokkal erősebb volt a magyar hegemónia a medencében, ezért is tudtak az akkor még csak gyerekcipőben járó népek több magyar elemet is eltanulni. De ez részletkérdés, ha akarom vemhes, ha akarom, nem. :)
Az hogy balti, nem zárja ki a szlávságot. A poroszok szlávok, akik meglehetősen elnémetesedtek. Kelet-Poroszország, mint Porosz Birodalom majd Németország tartománya, Kalinyingrád-Königsberg volt a központja, majdnem ott helyezkedett el, ahova a szlávok az őshazájukat helyezik. Az Odera,Visztula és Dnyeper folyók közt. Nyugat-Poroszország a nemrég volt NDK területén volt.
Érdekes gondolat a Csehek mint germánok, de nem annyira elvetemült ötlet, mint ahogy első pillanatban látszik. Szlávok közül mentalitásban, konyhában, és még sok minden másban a csehek hasonlítanak leginkább a németekre.
Talán a közösen eltöltött évszázadok teszik, annak ellenére hogy a cseh és szlovák nyelv nagyon közel áll egymáshoz, kulturálisan a csehek sokkal inkább a németekre emlékeztetnek, a szlovákok pedig a magyarokra, mintsem egymáshoz.
Csehek, szlovének, magyarok. Az első egyértelmű: a cseh területeken többmilliós német kisebbség élt egészen 1946-ig, amikor is majdnem hárommillió németet telepítettek ki Csehszlovákiából. Mármint aki németnek vallotta magát korábban... A szlovéneknél szintén nagyon nagy arányú volt a keveredés a Monarchia idején, és Ausztriában a mai napig igen sok szlovén származású él (ez a vezetékneveken is látszik).
Nem tudom, miért van bárki is meglepődve, hogy a magyart a keveréknépek közé számítják, hiszen bizonyított tény, hogy a magyar lakosság döntő többsége nem kizárólag magyar származású. Erről nemcsak a vezetéknevek tanúskodnak, hanem a magyarok antropológiai jellegzetességei. A magam részéről a dédszülőkig három nemzetiséget tudok felsorolni a felmenőim között, ebből az egyik a magyar, a másik kettő szláv. A férjem felerészt sváb, de állítólag az egyik ükapja szlovák volt, meg valami olasz eredetről is van legenda a családjában. A mi gyerekünk is igen vegyes származású lesz genetikailag, mégis magyar lesz. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!