Az egyetemválasztás mennyire predesztinálja az embert az adott irányba? Mennyire dönti el az ember életét?
Természetesen nem arra gondolok, hogy valaki melyik intézményben tanult, hanem, hogy mit.
Szeretném tudni, hogy mennyire határolja be ez a döntés a későbbi életemet. Ezt a kérdést én írtam ki: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Az a problémám, hogy bár nagyon jók a képességeim, és ösztönösen mindent megkérdőjelezek, mindennek utánanézek, kutatok, a magánéleti dolgaim miatt képtelen vagyok eldönteni, hova menjek tovább. Így is sok időt elvesztegettem már. De attól félek, hogyha leteszem a voksom az egyik irány mellett, akkor az behatárol, és elesek egy csomó minden mástól. Az a helyzet, hogy a szüleim sikeres és elismert emberek, így nagyon magas lécet kell megugranom. Konkrétan attól félek, hogy nem a legjobb/legtökéletesebb döntést hozom. És ez a félelmem állandó.
Hát szerintem azért nem kell úgy felfogni, hogy ha rosszul döntesz, akkor elcseszed az életed...
Lehet szakot váltani, azt még az új felsőoktatási törvény sem akadályozza meg.
Persze időt meg pénzt lehet veszteni, de mást nem. Ha elvégzel vmit, még utána is csinálhatsz mást akár..
Nem kell rajta ennyit szenvedni.
Na meg attól nem kell szakbarnárnak lenni, hogy elmész valamilyen szakra. Attól még lehet más témában olvasgatni, nézelődni, utánajárni a dolgoknak.
A maximalizmus átka... Nem volt könnyű, de én szerencsére már "kinőttem". :)
Először is: lehet, hogy neked most furcsa, de nem kötelező egész életedben ugyanazt csinálni. Több területen is tanulhatsz és dolgozhatsz majd. A mai világban ez már egyáltalán nem ritka, sőt, szinte elvárás a 3L, azaz a "Life long learning"; lehet ugyanazon a pályán fejlődni, de lehet váltani is.
A másik pedig, hogy ha a szüleid sikeressége és elismertsége miatt kell nagyon magas lécet megugranod, akkor az a minimum, hogy ők is segítsenek neked a döntésben. Ez nem azt jelenti, hogy nyomják rád az akaratukat, hanem azt, hogy adjanak tanácsot. Elvileg ők ismerik a legjobban a képességeidet, a jellemedet, a tulajdonságaidat; és korukból és státuszukból adódóan nagyobb a rálátásuk a dolgokra. Szóval beszélgessetek erről néhányszor, vesézzétek ki alaposan a témát.
Sok sikert. :)
"Elvileg ők ismerik a legjobban a képességeidet, a jellemedet, a tulajdonságaidat;"
Sajnos ez egyáltalán nem igaz...
Na, ettől féltem... Ezért kezdtem azzal, hogy "elvileg". :(((
Azért ennek ellenére szerintem próbálj meg beszélni velük, éreztesd, hogy ez neked és nekik is nagyon fontos dolog, azaz KÖZÖS ügyetek. Ne hagyd magad lerázni, vess be mindent. :)
Ha most is abszolút elzárkóznak az együttműködés és a felelősségvállalás elől, akkor (vagy mindenképp) beszélj olyan bizalmas személlyel, aki közel áll hozzád, és jól ismer téged. Rokonok, barátok, tanárok, bárki. Esetleg valamelyik haverod szülei, nem ritkaság ez sem. (Tapasztalatom szerint gyakran előfordul, hogy a haver anyukája/apukája mindig zöldebb. :DDD)
Május lévén még van időd új kapcsolatok kiépítésére is. :)
Esetleg még pályaválasztási tanácsadó jöhet szóba, bár ehhez sok reményt nem fűznék, ismerve a hasonló helyeken (nevelési tanácsadó, gyámhivatal) "futószalagon történő" ügyintézést. De lehet, hogy szerencséd lesz, mert azért vannak lelkiismeretes szakemberek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!