A Szaturnusz holdján a Titánon lévő víz az iható?
Miért lenne hülye kérdés?
Annyi persze még a feltétel h folyékony halmazállapotban legyen, mert nem biztos h a Titánon van olyan, csak fagyott állapotban. Amúgy én is kíváncsi vagyok a válaszra, de ha tippelnem kellene, olyan hatással lehet az emberre, mint a desztillált víz, bár ki tudja, hogy ott milyen anyagok oldódnak a vízbe, ami akár mérgező is lehet.
Szerintem biztos találni ott ivóvizet is, bár fene tudja. Wikipedia-n találtam egy olyan mondatot, hogy a Titán vize „similar to water on Earth”. Ez könnyen jelentheti azt, hogy túl sós.
18:58, a mágneses tér nem befolyásolja a víz minőségét. Ahogy a homeopátiás szerek se kimondottan. Másrészt a sok hidrogénatom jól tompítja a radioaktív sugárzást, sokkal jobban, mint a Föld légköre. Szóval a sok metán meg víz miatt nem kell sokat ásni, hogy a sugárzással ne legyen baj. (Ajánlott olvasmány: [link] )
19:04 és 20:24. Ha valaki CSAK ionmentes vizet iszik (amit ugye előlehet állítani desztillálással és ioncseréléssel is, szóval ebből a szempontból azonos a kettő), akkor kimossa a szervezetéből a sejtek anyagcseréjéhez szükséges ionokat, és ez megöli. Ezért adnak sóoldatos infúziót, ezért mondják a desztillált vizet mérgezőnek, ezért fejlesztenek ki a sportolóknak mindenféle Powerraid meg egyéb agyament italokat. Szóval évente egy-egy pohár desztillált víztől nem lesz különösebb baja senkinek (esetleg valami hasmenést tudok elképzelni legszörnyűbb esetben… mondjuk az is hülyeségnek tűnik), de nem szabad egy éven keresztül azt inni.
20:47-nek van igaza kb.
De 2 dologban még rendet tennék:
1) Az ION cserélt víz nevében benne van hogy cserélik benne az ionokat, egy speciális anyaggal, ioncserélő gyantával. Az történik hogy a kemény vízkövet okozó Ca++, illetve Mg++ ionokat kicserélik vízkövet nem okozó Na+ illetve K+ ionokra. (Természetesen 1db Ca++ -t 2db Na+ helyettesít...)
Vagyis téves az hogy az ioncserélt vízben nincsenek ionok, pont hogy vannak és az emberi szervezetben elvileg semmit nem okoz, hosszútávú fogyasztása max hasmenést.
A desztillált vízben ami csak forralásos lecsapatásos (desztillációs) eljárással állítható elő, valóban nincsenek ionok (de csak amíg a levegőből bele nem száll egy kis por, addig mentes...) az hamarabb okoz hasmenést. De mindkettő csak hosszú távon árthat.
2) Nem értem milyen sugárzásra gondoltok. 20:47 nek igaza van hogy az elektromágnesesség nem változtat az anyagok sugárzásán, nem tesz radioaktívvá. Ahhoz hogy egy anyag sugárzóvá váljon kétféleképpen lehetséges. Összekeveredik sugárzó anyaggal, de ez esetben a Titánon ez nem áll fönn. A csillagok közül ilyesmi nem jön akkora mennyiségben ami ártana (a földre is ugyanannyi jöhet mint a Titánra.)
Vagy olyan erős Alfa(proton, neuton, elekton) Béta (hélium atommag), sugárzás éri ami új izotópokat hoz létre, ráadásul pont olyat ami sugárzó is. Ehhez nagy energiájú sugárzásra (nagy sebességű neutronokra) van szükség, amit viszont a titán légköre biztosan kiszűr. Így ez a verzió sem áll fönn.
Szóval ha van jég a felszínén, felolvasztás után valószínű iható vizet eredményez. (Veszélyes biológiai ágensek lehetnek benne!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!