Lehetséges-e nyelv nélkül gondolkodni? Vagy a nyelv határozza meg, hogy miként gondolkodunk?
Erre érdekes példa Orwell 1984 c. regénye. Ott le van vezetve (a sztori az,, h diktatúrát vezetnek be, ahol mindent és mindenkit megfigyelnek), hogy egy új nyelvet alakítanak ki az angol helyett, a leegyszerűsített angolt, amiben nincsenek árnyalatok: van olyan szó, h jó és olyan, hogy nemjó. A nyelvet minden évben egyszerűsítik, így próbálják elérni, hogy az emberek ne tudjanak gondolkodni, mert ugye, amire nincs szó, arról gondolkodni se nagyon tudnak.
Engem inkább az érdekelne, hogy mivel lehetne még magasabb szintű gondolkodást elérni, ha nem a nyelvvel.
Nemcsak nyelvben lehet gondolkodni, hanem képekben is. Így gondolkodik sok állat és az bizonyos autisták.
Persze ha kiterjesztőleg értelmezed a "nyelvet", és a külvilág bármilyen belső reprezentációját nyelvnek nevezed, tehát a képekben való gondolkodást is nyelvinek tartod, akkor a gondolkodás csak nyelvi. De a szó bevett értelmében nem.
"A nyelvet minden évben egyszerűsítik, így próbálják elérni, hogy az emberek ne tudjanak gondolkodni"
Nem a gondolkodást akarják megszüntetni, hanem azt akarják elérni, hogy ellenzéki álláspontokat csakis elfogadhatatlan és nyilvánvaló formában (Nagy Testvér nemjó!) lehessen megfogalmazni.
Én nyelv nélkül gondolkodom és tudomásom szerint még élek. Én nem tudom, mi ezen a furcsa o.O
Persze emiatt gondjaim vannak a beszéddel mert nem tudom úgy kifejezni magam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!