Amikor megfagy a víz, tágul? Miért feszíti szét az edényt? Miért nem összehúzódik? Az anyagok hidegre összehúzódnak, melegre tágulnak, vagy mégsem? Vagy a víz összenyomhatatlan, és az edény húzódik össze?
Figyelt kérdés
2013. ápr. 3. 23:50
1/6 anonim válasza:
A Jóistennek ezt a permfeltételt is be kellett építenie a fizikai törvényekbe, hogy a teremtés folyamata végbemehessen.
A többi anyagnál nem így van.
2/6 anonim válasza:
Nagyon ritka az ilyen anyag - a vízmolekulák 4 C fokig rendezetlenek, ez alatt elkezdenek rendeződni. Emiatt aztán több helyet foglalnak el.
Mire teljesen rendeződnek, meg is fagynak, és ekkorra tágul ki legjobban a jég.
3/6 anonim válasza:
Van más anyag is, ami szilárdulásnál tágul, pl a bizmut
4/6 anonim válasza:
A hidrogénhídkötések miatt. Ahogy a víz hűl és megfagy, kialakulnak ezek a hidrogénhídkötések a molekulák között, amik több helyet igényelnek, mint ha a molekulák simán egymás mellett lennének.
5/6 anonim válasza:
Mikor a víz megfagy halmazállapot változás is végbemegy. Adott térfogatú vízből 10%-kal nagyobb térfogatú jég lesz. Közben az edény halmazállapota nem változik meg, ezért annak a térfogata nem változik lényegesen.
6/6 Wadmalac válasza:
Ha nem így lenne, a Titanic nem süllyed el, mert a jéghegy lenn csücsült volna a tengerfenéken. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!