Valaki meg tudja ezt magyarázni?
A következőn gondolkodom már nagyon régóta, de nem tudok rájönni.
Ha egy gördeszkán gurulunk, és felugrunk, a gördeszka kimegy alólunk, mi meg a földre esünk. És ha egy vonaton, miközben az megy, felugrunk, akkor "kimegy alólunk" a vonat? Tehát hátrébb kerülünk, vagy ugyan ott maradunk? Nem tudom elképzelni hogy van ez, kipróbálni meg nem szeretném.
Ezen már én is sokat agyaltam, és egy véletlen folytán jöttem rá a megoldásra.
1. Ha a jármű egyenletesen mozog, akkor a rajta lévő tárgyak úgy viselkednek, mintha nem is mozognának. Ezért nyugodtan ugrálhatsz a vonaton, mert (elméletileg) olyan, mintha nem is mozogna semmi. Ez a gördeszkával is működne (megint csak elvben), de azért necces a dolog, mert a deszkát kirúghatod magad alól.
2. A buszon ültem, és egy pénzérmét dobálgattam fölfele, és egy nagy fékezésnél a pénz messze előrerepült. Elég kínos volt. :) Lényeg: Amikor a pénz a kezedben van, együtt mozog egyenletesen a busszal. Ha feldobod, már nem a busszal mozog együtt, hanem fölfele mert dobtad, és előre, mert a busz mozgása miatt van vízszintes lendülete. Ha a busz fékez, a pénz ugyanúgy repül tovább, mert nem hat rá a busz, és le se sz@rja, hogy közben tök máshová fog esni, mint ha nem fékezett volna a busz.
Egyébként mekkora poén lenne, hogy repülőn odadobsz a melletted ülőnek valamit, a repülő közben satuzik (xd), a valami meg nyolszázötvennel eltűnik hátra. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!