Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehetséges, hogy egyesek...

Hogy lehetséges, hogy egyesek képesek 360 fokban látni a teret, vagy akár kilépni a testükből?

Figyelt kérdés

Még mielőtt bárki is azt hinné, tisztázni szeretném, hogy a kérdés nem provokatív. Van egy ismerősöm, aki elmondása szerint mindezeket meg tudta csinálni fiatal korában, s ebben látja bizonyítékát a szellemi hatalmasságok létezésének. Most lelkipásztor, és őszinte, józan embernek ismerem, nem hinném, hogy összekamuzna bármit is.

Ha feltesszük, hogy igazat mond, mármint hogy tényleg voltak ilyen képességei, és nem a démonokra meg hasonlókra fogjuk, akkor van erre vmiféle tudományos magyarázat?

A kérdés szándékosan nem az ezotéria fórumban van.

2013. márc. 18. 11:44
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
Hogyan képesek minden sz@rt elhinni?
2013. márc. 18. 21:06
 22/37 A kérdező kommentje:

Kedves Sceptic!

Köszönöm a helyesbítő válaszod, és ez a ritkán megélt pillanatok egyike, amikor végre ráébred két fél, hogy ugyanarról beszél. :) Amúgy az esetek túlnyomó többségében tényleg definíciós különbségek miatt nem tudnak közös nevezőre jutni a felek, szóval ez egy általános jelenség.

Amúgy teljesen megértem a hozzáállásodat a témához, rengeteg ezoterikus barom van, aki sose tudná bizonyítani állításait, mert amikor tesztelni kellene, mindig meghátrál, na vajon miért... Hogy szerinted humbug a dolog, egyrészt teljesen érthető a tapasztalatok alapján, másrészt viszont ezt vedd észre hogy mégiscsak hitbeli vélemény. :) Persze ez nem gondolom, hogy a vakhit kategória lenne, mert nyilván téged is meggyőzne, ha valódi tesztelést tapasztalnál. A lényeg, hogy hitbeli kijelentés, ami egyébként önmagában a legkevésbé sem probléma, csak fontos hangsúlyozni szerintem, hogy ez már nem tudományos megállapítás, hanem vélemény. :)

Amúgy az, hogy folyamatosan keveredik az objektivitás a dolgok tagadásával, ez egy általános jelenség volt a tudomány történetében. Pl. a 19. sz. végéig a tudósok kinevették azokat, akik azt gondolták, hogy a jövőt meg lehet választani, ugyanis egyértelmű volt az akkori tudósok számára, hogy az események determináltak. A kvantumfizika megjelenése óta ez a tézis már minimum megkérdőjeleződött. Nagyon sok esetben tényleg nem triviális dolog megkülönböztetni a valóságot az egyéni világnézettől, de törekednünk kell arra, hogy erre minél inkább képesek legyünk. Sokan pl. azt gondolják, hogy a tudomány ateista vagy materialista, de egyik állítás sem igaz. Az ateista tagadja Isten létét, a materialista hogy az anyagon (esetleg energián) túl bármi létezne. És a tudományt emberek művelik, tehát nagyon sokszor ez a szemléletmód irányítja a tudományt, amely ideáiban tekintve semleges lenne. De a semlegesség nem az ateizmus, hanem az agnoszticizmus, és nem a materializmus, hanem amely nyitott arra, hogy esetleg más is létezik az anyagon túl (de nem foglalkozik vele, míg nem releváns ennek számbavétele!).

Na a lényeg a lényeg, örülök h megértettük egymást. :)

2013. márc. 19. 00:13
 23/37 anonim ***** válasza:
Szerintem az ilyen jelenségeket vizsgálta már a tudomány. A távolbalátós teszteken néha, amennyire tudom ritkán, sikerül a véletlenszerű tippeléseknél pár százalékkal jobb eredményeket elérni, de az ilyen asztrál utazásoknál szerintem még nem voltak pozitív kísérletek. Utóbbinál ráadásul azt is fontos megjegyezni, hogy az agy mindenféleképpen képes olyan élményt előállítani, hiszen nap, mint nap álmodunk, egyesek pedig tudatosan is álmodnak, aminek gyakoriságát külfönéle módszerekkel próbálják növelni. Ezen módszerek gyakran mutatnak fedést az "asztrális" technikák kiinduló pontjával, de legalábbis bennük rejlik az, hogy az illető egyszerűen bealszik, valamilyen fokon. Ezen kívül vannak emberek, akiket elkapat az ezotéria és mindenfélében hinni kezdenek, ha végignézed a netet számtalan példát találhatsz erre, szóval nem feltétlenül hazudik szem rebbenés nélkül a te lelkészed, csak éppen már nem neurotipikus hanem enyhén zizi.
2013. márc. 20. 14:13
 24/37 A kérdező kommentje:
Semmiképp nem gondolom, hogy hazudna, legfeljebb téved, ha téved egyáltalán. Persze ez csak az én véleményem, de elegendően ismerem annyira, hogy tudjam, rendkívül őszinte és egyben intelligens ember is.
2013. márc. 20. 18:41
 25/37 anonim ***** válasza:
"egyben intelligens ember is." Én nem tartom az olyan embereket intelligensnek, akik beszopják, hogy különleges képességekkel rendelkeznek, igazi bizonyítékok nélkül, ami valószínűleg nincs neki. Az ilyen emberek inkább károsak a társadalomra nézve, hiszen olyan dolgokról győzködnek másokat, ami nem viszi előbbre azt.
2013. márc. 21. 08:20
 26/37 anonim ***** válasza:

Mint fentebbi írásaimból talán kiderült, nem tartom túl sokra sem az ilyen ezotériába hajló dolgokat, sem azokat az embereket, akik vakon képesek hinni bármi ilyen marhaságba (és itt most teljes általánosságban vélekedtem).

DE:

"Az ilyen emberek inkább károsak a társadalomra nézve, hiszen olyan dolgokról győzködnek másokat, ami nem viszi előbbre azt."

A pszichológia egy rendkívül összetett és bonyolult dolog. Valamiről kijelenteni, hogy nem viszi előre a társadalmat, nem hasznos a társadalom számára, szerintem botorság - még akkor is, ha egyértelműen baromságról van szó. Ez a baromság általában nem cél, hanem eszköz, az eszköz pedig soha nem "jó" vagy "rossz", hanem egyszerűen csak van, létezik. Az, hogy ezen eszközt jó vagy rossz célra használják-e, az már egy teljesen más kérdés; ráadásul ez már teljesen független az adott eszköz mibenlététől, sokkal inkább függvénye az eszközt (fel)használó egyén(ek) vagy csoport(ok) beállítottságától, céljaitól.

Tehát lehet valami baromság, és mégis nevelheti, viheti jó irányba a társadalmat vagy az azt alkotó egyéneket. Ez nem az adott baromság, hanem az azt terjesztő személy függvénye.

A gond ott van, amikor egyesek annyira elvakultan meg vannak győződve a saját igazukról, annyira hisznek valamiben, hogy azt (annak hitét, meggyőződését) akár erővel is hajlandóak rákényszeríteni a többiekre. Ez már fanatizmus, ami - ugyan nem törvényszerűen, de - általában valóban károsan befolyásolja egy társadalom létét, minőségét.

2013. márc. 21. 10:40
 27/37 A kérdező kommentje:

""egyben intelligens ember is." Én nem tartom az olyan embereket intelligensnek, akik beszopják, hogy különleges képességekkel rendelkeznek, igazi bizonyítékok nélkül, ami valószínűleg nincs neki. Az ilyen emberek inkább károsak a társadalomra nézve, hiszen olyan dolgokról győzködnek másokat, ami nem viszi előbbre azt."

Saját maga előtt azért csak van bizonyítéka, vagy az igazáról, vagy az ellenkezőjéről, nemde? Azért nem kéne ennyire előítéletesnek lenned, egyébként meg szó sincs győzködésről, csak egyszer megemlítette az esetet.

2013. márc. 21. 22:54
 28/37 anonim ***** válasza:
"Saját maga előtt azért csak van bizonyítéka, vagy az igazáról, vagy az ellenkezőjéről, nemde?" Pont ez a lényeg, hogy egy intelligens ember tudja, hogy ez nem így működik.
2013. márc. 22. 08:03
 29/37 A kérdező kommentje:
Mármint mi? Hogy? Kifejtenéd légyszi?
2013. márc. 22. 19:34
 30/37 A kérdező kommentje:

Közben eszembe jutott egy lehetséges magyarázat, bár ez abszolút az én agyamból van, szóval lehet, hogy totál baromság.

Arra gondoltam, hogy a szinesztéziának lehet köze a dologhoz. Az emberünk képzelőereje átlagon felüli, olyannyira, hogy nem tudja megkülönböztetni, mi az amit képzel, és mi az amit valóban lát. És most jön elő a szinesztézia: Amikor látta maga mögött a harc-partnerét, valójában csak hallotta, de az átlagon felüli képzelőereje kiegészítette a hanghatásokat képpel.

Ami pedig azt az esetet illeti, amikor látta, hogy a másik szobában ég a villany, pedig nem is nézte meg, az pl. azért lehetett, mert mondjuk szintén hallotta a villany felkapcsolását, de ez nem volt tudatos, csak az agya mélyen elraktározta, s ez is képzelettel társult, ezért "láthatta", hogy mi van ott, ahol ő nincs.

Szerintetek van valami tudományos alapja az elméletemnek?

2013. ápr. 11. 10:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!