Logikai feladat! Egyszerű, de hogy is van ez?
Tehát: meg van adva egy szám. Ehhez a számhoz mindig hozzá kell adni 1-et, 2-t, majd 3-at, és így kijön egy sorozat.
Kérdés, hogy a megadott számhoz vajon már hozzá van adva az 1-es, vagy nem? Tehát úgy kell kezdeni, hogy 1-et adunk hozzá, vagy már rögtön 2-t? Lehet, hogy buta kérdés, de ezt nem írták oda.
Ez attól függ, hogy az adott esetben hogyan írják elő a szabályok a sorozat képzését.
> meg van adva egy szám
Mondjuk legyen ez a sorozat első eleme és a szám legyen 100. Magyarán
a[1] = 100
> Ehhez a számhoz mindig hozzá kell adni 1-et, 2-t, majd 3-at
Ha így van megfogalmazva, akkor így is értendő.
a[2] = a[1]+1 = 101
a[3] = a[2]+2 = 103
a[4] = a[3]+3 = 106
Persze a „mindig hozzá kell adni” nem elég konkrét megfogalmazás. Mihez kell hozzáadni? A sorozat előző elemélhez, vagy a sorozat kezdő eleméhez? A fenti példa ez előbbire vonatkozik (a sorozat előző eleméhez). De ez értelmezés kérdése. Pont ezért használ a matematika ennél pontosabb megfogalmazást.
> Kérdés, hogy a megadott számhoz vajon már hozzá van adva az 1-es, vagy nem?
Miért lenne? Ha úgy van megfogalmazva, hogy „hozzá kell adni 1-et, majd…”, akkor elsőként hozzá kell adni egyet.
Elnézést, ha túl zavarosan fogalmaztam meg.
Úgy értendő, hogy mindig az előző elemhez kell hozzáadni.
Nekem is így volt logikus, csak volt, aki másképp gondolta, ezért kérdeztem meg. Köszi a választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!