Mi a kukta (kuktafazék) működési elve?
Figyelt kérdés
Fizikából kellene de nem tudom fogalmam sincs,hogy kezdjem meg minden valaki segitene?2013. febr. 28. 13:57
1/4 anonim válasza:
Egy kuktában azt használjuk ki, hogy magasabb nyomásnál a forráspont is magasabb (nem 100°C-on forr a víz) . Így a főzés hatékonyabb... Ennyire egyszerű!
2/4 anonim válasza:
Hja igen, és a magasabb nyomás úgy alakul ki hogy a forrás megkezdődésekor a gőz nem tud távozni, hanem a lezárt edényben marad. Így a nyomás fokozatosan emelkedni kezd. Ez magával hozza a forráspont emelkedését, és így a benne lévő pl leves hőmérséklete is 100°C fölé emelkedik...
3/4 A kérdező kommentje:
köszi:)
2013. febr. 28. 14:33
4/4 anonim válasza:
Így van, a sistergést pedig amiatt hallod, hogy a kuktában van egy szelep, ami egy meghatározott nyomás felett kinyílik és kiengedi a gőzt. Ha a szelep nem lenne ott, csak le lenne zárva a kukta, akkor addig emelkedne a gőz nyomása, míg a kukta fel nem robban. Így viszont szépen fenntartható a gőz nyomása, mert a "felesleg" távozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!