Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan számítom ki a NaCl...

Hogyan számítom ki a NaCl Oldékonyságát kuktában vízforralás esetén?

Figyelt kérdés

Kíváncsi vagyok hogy mennyi sót old fel a víz amikor kuktában forralom.

Ez azért nehéz számolás, mert igen jelentős forráspont emelkedéssel kell számolni. 180°C-ra is felmelegedhet a víz.


Amúgy házi sótisztításhoz kell, mert lábosban iszonyat veszteséges volt az átkristályosítás.



2012. dec. 21. 12:19
 1/6 Silber ***** válasza:

Szilárd, illetve folyadék folyadékban történő oldása esetén a nyomás hatása lényegében elhanyagolható az oldhatóságra, így nem szükséges foglalkoznod vele. A hőmérséklet sokkal-sokkal nagyobb hatást fejt ki, azomban a NaCl-lel ezesetben sem fogsz tudni semmilyen hatást elérni: lényegében az oldhatósága független a hőmérséklettől.

Tehát nem szükséges ilyen kísérletet folytatnod.

2012. dec. 21. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Kedves Silbert!


Nem kifogást kerestem hogy miért ne csináljam meg, hanem azt akarom tudni mennyi sót tudok feloldani.

és hogy miért fasssság amit írtál:

1)A nyomás növeli a forráspontot.

2)A NaCl is emeli a forráspontot.


Következtetés kuktában tudok legtöbb sót feloldani és leghatékonyabbá tenni az átkristályosítást.


További kérdések hozzád:

Mit keresel a természettudomány topicban????

Unalmas a portásfülke?

2012. dec. 23. 17:09
 3/6 A kérdező kommentje:
Meglepő módon magasabb hőmérsékleten többet képes oldani a víz NaCl-ből. Vannak ahol ez elhanyagolható, de mint a KNO3 esetében ez létfontosságú mert a 20C os víz felold néhány tucat grammot a 100 fokos meg több mint másfél kilót.
2012. dec. 23. 17:12
 4/6 Silber ***** válasza:

Nem értem, hogy a dilettánsok miért akarják támadni a témában jártasabb embereket, főként ha megefelelő hangbemben kapták meg a választ. Ezen gondolkodj el te is.

1.: Több embernél láttam, hogy a nevem után csapnak egy "t" betűt. Ennek okára még nem jöttem rá.

2.: Nem baromság amit írtam, és ha kicsit utánanéztél volna a témának te sem írnál ilyet (legalábbis remélem).

3.: "1)A nyomás növeli a forráspontot." - Annak növelése esetén igaz. Viszont ez nem feltétlenül függ össze az oldhatósággal, így használhatatlan érv.

4.: "2)A NaCl is emeli a forráspontot." - Raoult törvénye alapján a híg oldatok forráspontja valóban magasabb lesz a forráspontja a tiszta oldószeréhez képest, a kémiai potenciál tolódása miatt. De ez szintén nem feltétlenül jelenti azt, hogy több anyagot lehet feloldani, így szintén használhatatlan érv.

5.: "Következtetés kuktában tudok legtöbb sót feloldani és leghatékonyabbá tenni az átkristályosítást." - A fentiek figyelembe vételével erre is ráfoghatjuk, hogy nem minden esetben állja meg a helyét.

6.: "Mit keresel a természettudomány topicban????" - Hogy segítsek annak aki rászorul, információt szolgáltassak annak akit érdekel valamilyen természettudományokhoz kapcsolódó témakör, ne felejtsem el a régebben tanult anyagokat az ismételt válaszadások következtében, és néhanapján megtérítsek 1-1 magadfajta szakbarbárt.

7.: "Unalmas a portásfülke?" - Egyetem mellett egy tanszéki laboratóriumban dolgozom, ahol többek között analitikai méréseket végzek.

8.: "Meglepő módon magasabb hőmérsékleten többet képes oldani a víz NaCl-ből. Vannak ahol ez elhanyagolható [...]" - Az NaCl esetében pont kifogtál egy olyan példát, ami "vannak" eset. Mivel pontos adatot nem tudtam, így utánajárás (nem túl ismerős kifejezés, ugye?) után kiderítettem, hogy egy konyhai kukta körülbelül 15 psi (1,03 bar) nyomáson fúj le. Erre nyugodtan rámondhatjuk, hogy 1 bar, így nem kell a nyomással korrigálnunk. Amennyiben pedig a 20 foktól 100 fokig terjedő intervallumra hivatkoznál (mert azt remélem tudod, hogy amennyiben kis mértékben nő a nyomás, úgy csak kis mértékben nő a forráspont is, ami itt szintúgy elhanyagolható), ajánlom az alábbi diagramot:

[link]

20°C hőmérsékleten durván 37, 100°C-on kb. 40g az oldhatósága 100 g vízben. Ez igazán minimális, szintúgy elhanyagolható, mivel ennyire megközelíteni a maximális oldódási határt sok idő, és addig általában senki sem vár otthon (plusz tananyag: általában az egyensúlyi állapotokhoz közeledve egyre csökken az adott folyamat sebessége, tehát esetünkben minél közelebb vagyunk a maximális oldási határhoz, annál lassabban oldódik be az anyag, aminek következtében egy türelmetlen ember számára már úgy tűnhet, hogy beállt az egyensúly).


Összefoglalva: nem tudom hány éves vagy, milyen helyről és háttérrel származol, de vissza kéne venni az arcból. Ezt a stílust egy börtöncellán kívül sehol sem tolerálják, legfeljebb olyan esetben ha igazad lenne. De itt még ez sem áll fenn, közel sem. Utána ként nézni az oldhatósági adatoknak...

2012. dec. 23. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Silber ***** válasza:

Plusz kiegészítés: "For condensed phases (solids and liquids), the pressure dependence of solubility is typically weak and usually neglected in practice."

[link]

A fenti idézetet megkeresve alatta találhatsz egy differenciálegyenletet, amelyet megoldva megkaphatod a pontos és teljesen korrekt választ.


Extra: amennyiben egy kukta mégis 180°C-on fújna le ahogy említetted, úgy sem sokat változik az NaCl oldhatósága.

[link]


Bukta.

2012. dec. 23. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

rendben, köszönöm, így már kimerítő a válasz Silber.

A magaslórol beszélést te kezdted :)


Az operátori hatással sok mindent el lehet érni ;-)


Majd kipróbálom, kimérem és miután a tisztított só a kezemben van beszámolok a végeredményről.Többféle módon ki fogom próbálni, kuktában, fazékban stb.


Addig Boldog Karácsonyt!

2012. dec. 23. 23:14

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!