Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha megértitek, amit egy ember...

Ha megértitek, amit egy ember tájszólással mond nektek, megmosolyogjátok, kijavítjátok, vagy nem?

Figyelt kérdés

Egy éve kerültem az ukrán határtól Sopronba, és a dunántúli ismerőseim java mindig kijavít, vagy mosolyog, ha óuzok meg őüzök meg éizek, meg máshogy használom a szókapcsolatokat, mint ahogy ők megszokták otthon. Pl: én bezárom az ajtót, ők beteszik :/; felkapcsolom a villanyt, feloltják a lámpát; meg a klasszikus tengeri-kukorica a furik-talicskával.

A lényeg: Ha megértik, hogy mit akarok mondani, akkor mi a pi.csának kötnek bele? Én így mondom, ők úgy!

Ápolom a nyelvemet, ők meg ápolják nyugton a sajátjukat. Meg is mondtam nekik szép szóval, de csak hajtják a magukét.

2009. szept. 4. 11:24
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Sosem javítom ki, én magam is tájszólással beszélek. Volt olyan, hogy egy erdélyivel beszélgettem egy dunán-túli városban. Nagyon vicces volt, mert a környezetünk egy csomó mindent nem értett.

(dél-alföldi lány)

2010. márc. 2. 21:18
 12/12 anonim válasza:

Mosolyogni lehet rajta, kijavítani már kicsit bunkóság.:)

Én is Nyugat-Dunántúli vagyok, és itt is használnak olyan szót amit máshol nem ismernek, pl : "baca". De az nem igaz szerintem hogy a vas megyeiek úgy beszélnek hogy vazs megye meg vazsvár, legalábbis én nem így mondom, meg senkit sem hallottam még így beszélni.:)

2010. júl. 31. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!